Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump bo sporočil odločitev glede Irana

Predsednik ZDA bo najverjetneje uvedel sankcije proti islamski republiki.
Donald Trump meni, da je jedrski dogovor z Iranom slab. FOTO: Evan Vucci/AP
Donald Trump meni, da je jedrski dogovor z Iranom slab. FOTO: Evan Vucci/AP
T. V., STA
8. 5. 2018 | 09:37
8. 5. 2018 | 10:00
1:58
Washington – Donald Trump bo sporočil odločitev glede nadaljnjega sodelovanja ZDA v jedrskem sporazumu z Iranom. Sam je ta sporazum že večkrat označil za groznega in napovedal, da bo od njega odstopil ter obnovil sankcije ZDA proti Iranu. Rok za to naj bi sicer imel do sobote.



Trump je v ponedeljek na Twitterju sporočil, da bo odločitev glede sporazuma z Iranom sporočil v Beli hiši ob 14. uri po lokalnem času oz. ob 20. uri po srednjeevropskem. Kakšna bo njegova odločitev, ni jasno. V zadnjih dneh je bil zelo odločen, da je sporazum slab, in veliko je možnosti, da ga bo odpovedal in znova uvedel sankcije proti Iranu.

Sporazum še naprej podpira ostalih pet velesil, ki so leta 2015 sklenile sporazum z Iranom (Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija), po katerem je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij prekinil svoj jedrski program.

Iran umiril retoriko


Trumpa je k ohranitvi sporazuma v zadnjih dneh pozvalo tudi več voditeljev evropskih držav, med njimi v Washingtonu osebno tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel, a Trump ni nakazal, da bi spremenil mnenje glede sporazuma, prej nasprotno.

V Iranu so doslej opozarjali, da bodo ZDA z odstopom od sporazuma naredile veliko napako in da bo Iran obnovil svoje jedrske aktivnosti. Iranski predsednik Hasan Rohani je v ponedeljek nekoliko umiril retoriko in dejal, da bo Teheran kljub odstopu ZDA še naprej spoštoval sporazum, če ga bodo spoštovale druge podpisnice.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine