Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trgovinski dogovor tik pred zdajci

Nova Nafta: ZDA in Kanada tik pred iztekom roka našli skupen jezik
Odnosi med Donaldom Trumpom in Justinom Trudeaujem (desno) so se od junijskega srečanja držav kluba G-7 močno ohladili, a sta ZDA in Kanada nazadnje le našli skupen jezik. FOTO: Evan Vucci/AP
Odnosi med Donaldom Trumpom in Justinom Trudeaujem (desno) so se od junijskega srečanja držav kluba G-7 močno ohladili, a sta ZDA in Kanada nazadnje le našli skupen jezik. FOTO: Evan Vucci/AP
1. 10. 2018 | 18:20
1. 10. 2018 | 18:57
5:07
Severnoameriški trgovinski pogajalci so ves konec tedna v mrzličnih pogajanjih skušali najti kompromis med ZDA in Kanado, s katerim bi rešili dogovor o prosti trgovini, ki prepleta gospodarstva Kanade, Mehike in ZDA. Tik pred polnočjo, rokom, ki ga je postavil ameriški predsednik, jim je uspelo; Kanada ne bo deležna carin na uvoz avtomobilov v ZDA, hkrati pa je nekoliko sprostila dostop na svoj trg mleka in mečnih izdelkov.

Skupaj z dogovorom, ki sta ga Mehika in ZDA sklenili konec avgusta, to pomeni, da je prostotrgovinski sporazum med državami rešen, le da se mu ne reče več Nafta, pač pa ZDA-mehiški-kanadski sporazum (USMCA). Dogovor pomeni veliko zmago za Donalda Trumpa, ki je leta rovaril proti Nafti in po prihodu v Belo hišo grozil, da bo ZDA enostransko umaknil iz sporazuma, če ga ne bodo prenovili v skladu z ameriškimi željami. Danes zjutraj po ameriškem času je prek družbenega omrežja Twitter že sporočil, da so sklenili »čudovit nov trgovinski dogovor s Kanado«, ki je »pomemben dosežek za vse tri države«.



Nato je v slovesni predstavitvi dogovora na vrtu pred Belo hišo znova poudaril, da je bila Nafta morda najslabši dogovor vseh časov (podobno je dejal za pariški podnebni sporazum in za jedrski dogovor z Iranom), novi USMCA pa je »mejnik«, ki »temelji na načelih pravičnosti in vzajemnosti« in bo »pomenil prilivanje denarja in delovnih mest v Združene države in Severno Ameriko«, kar je »dobro za Kanado in dobro za Mehiko«. Prvi odzivi pravijo, da gre v resnici le za osveženo Nafto s trumpovskim ometom.

Izredni profesor mednarodnih odnosov na univerzi Columbia Patrick Chovanec je Trumpovo pogajalsko taktiko označil kot »nekdo ti ukrade denarnico, nato pa jo vrne in želi nagrado«. Ameriški predsednik je danes branil svojo taktiko groženj in uvajanja carin, saj po njegovih besedah ne bi dosegli tega, kar so, njihove nasprotnike pa je imenoval »otročički«. Hkrati je dal vedeti, da še ni čas za pogajanja s Pekingom, kar pomeni, da želi Kitajsko še nekaj časa prepustiti posledicam novih carin. Toda analitiki trdijo, da ceno zanje plačujejo predvsem potrošniki in da carine dejansko pomenijo prikrito zvišanje davkov.
 

Predvolilno hitenje


Trumpova vlada se je avgusta z odhajajočim mehiškim predsednikom Enriqueom Peño Nietom dogovorila, da bosta državi prenovili svoje trgovinske odnose, hkrati pa Ottawi zagrozila, da bodo konec septembra s tem dogovorom nadomestili Nafto, če Kanada ne bo pristala na ameriške zahteve. To je v nedeljo sprožilo pogajalsko hitenje, izredno zasedanje kanadske vlade ob 10. uri zvečer ter vlaganje besedila dogovora v mehiški senat nekaj pred polnočjo. Ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthizer in kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland sta po preboju v skupni izjavi sporočila, da so »delavci, kmetovalci in podjetja dobila trgovinski dogovor po najvišjih merilih, s katerim bomo dobili bolj svoboden trg, bolj pošteno trgovanje ter krepko gospodarsko rast v naši regiji«.

Donald Trump je konec avgusta razglasil nov prostotrgovinski dogovor Z Mehiko, nato pa pritiskal na Kanado, naj pristane na njegove zahteve. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Donald Trump je konec avgusta razglasil nov prostotrgovinski dogovor Z Mehiko, nato pa pritiskal na Kanado, naj pristane na njegove zahteve. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Tudi kanadski predsednik vlade Justin Trudeau je doseženo označil kot »dober dan za Kanado«, pozdravili so ga tudi predstavniki  prihodnjega mehiškega predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja, ki je pred tem poudaril, da mora nov dogovor vključevati tudi najbolj severno severnoameriško državo. Del hitenja je posledica prizadevanj, da bi sporazum podpisali pred 1. decembrom, ko bo Nieta nasledil precej bolj levičarski Obrador. Bela hiša pa je želela, da bi ga potrdil sedanji kongres, v katerem ima večino republikanska stranka.  A tudi mnogi predstavniki predsednikove stranke so poudarjali, da mora prenovljena Nafta zajemati vse tri države, nenazadnje je Kanada največje ameriško izvozno tržišče.

Odnos med Trumpm in Trudeujem se je poleti močno ohladil, ameriški predsednik se je še prejšnji teden med obiskom Združenih narodov obregnil ob »kanadsko izkoriščanje ZDA«. Nedeljski dogovor določa, da bo Kanada znižala zaščito trga mleka in mlečnih izdelkov, ZDA pa so popustile pri svojih zahtevah, da iz sporazuma umaknejo sistem za reševanje sporov, kar pomeni, da bo slednji sedaj tudi del dogovora med ZDA in Mehiko. Ottawa se je tako izognila grozečim uvoznim dajatvam za avtomobile na ameriški trg, ni pa jasno, ali bo Bela hiša sedaj umaknila že veljavne carine za kanadsko jeklo in aluminij.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine