Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Temnopoltega najstnika ustrelil, ko je ta pozvonil na napačna vrata

Najstnik je šel po mlajša brata, a zgrešil naslov. Lastnik ga je ustrelil v glavo, fant je napad preživel.
Po streljanju na temnopoltega najstnika so izbruhnili protesti. FOTO: AFP
Po streljanju na temnopoltega najstnika so izbruhnili protesti. FOTO: AFP
STA
19. 4. 2023 | 14:01
19. 4. 2023 | 14:25
2:22

84-letni Andrew Lester je prejšnji četrtek zvečer ustrelil temnopoltega 16-letnega Ralpha Yarla, ki je pozvonil pri napačni hiši, ko je želel pobrati svoja brata, ki sta bila na obisku pri prijateljih v bližini. Lester ga je ustrelil dvakrat, enkrat v glavo in enkrat v roko. Najstnik je napad preživel.

Ogorčenje nad primerom je v ZDA naraščalo ves konec tedna, ko so ameriški mediji razkrili, da je bil Lester po 24 urah pridržanja izpuščen brez obtožb. Nato pa je bil v ponedeljek obtožen napada prve stopnje in oboroženega kaznivega dejanja, je sporočil Zachary Thompson, tožilec okrožja Clay v zvezni državi Missouri.

Po plačilu varščine, določene na 200.000 dolarjev, so Lesterja v torek izpustili iz pripora. V primeru obsodbe mu kot najvišja zagrožena kazen za napad prve stopnje grozi dosmrtni zapor.

Tožilec je v torek dejal, da je streljanje imelo »rasno komponento«, kljub temu pa Lester ni bil obtožen kaznivega dejanja iz sovraštva.

16-letnik je šel iskat mlajša brat in pri tem potrkal na napačna vrata. FOTO: AFP
16-letnik je šel iskat mlajša brat in pri tem potrkal na napačna vrata. FOTO: AFP

»Če bi se pretvarjali, da rasna diskriminacija ni del te celotne situacije, bi to pomenilo tiščanje glave v pesek. Ta fant je bil ustreljen zaradi tega, ker je temnopolt,« je v torek za ameriško televizijo CNN dejal župan Kansas Cityja Quinton Lucas.

Iz Bele hiše so medtem v ponedeljek zvečer sporočili, da se je predsednik Joe Biden po telefonu pogovarjal z Yarlom in z njim »delil upanje, da bo hitro okreval«, ter ga povabil v Belo hišo. »Ralph, vidimo se v Ovalni pisarni, ko se boš bolje počutil,« je Biden zapisal na twitterju.

Smrtonosni strelski napadi so pogost pojav v ZDA, kjer ima približno 330 milijonov prebivalcev v lasti okrog 400 milijonov kosov orožja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine