Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Tanzanija dobila prvo predsednico države

61-letni Samii Suluhu Hassan se je ta možnost odprla, potem ko je v sredo v umrl dosedanji predsednik John Magufuli.
Prebivalci Tanzanije med televizijskim prenosom slovesnosti, na kateri je zaprisegla prva tanzanijska predsednica. FOTO: Stringer/Reuters
Prebivalci Tanzanije med televizijskim prenosom slovesnosti, na kateri je zaprisegla prva tanzanijska predsednica. FOTO: Stringer/Reuters
STA
19. 3. 2021 | 10:06
19. 3. 2021 | 11:48
1:50
V Tanzaniji je danes prisegla prva predsednica v tej državi. 61-letni Samii Suluhu Hassan se je ta možnost odprla, potem ko je v sredo umrl dosedanji predsednik John Magufuli.

Hassanova je danes prisegla na kratki slovesnosti v prestolnici Dodoma z zavezo, da bo poštena ter bo spoštovala in branila ustavo Tanzanije. Prisegi so sledili pregled čet na vojaški paradi in topovske salve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z ustavo je vodenje države prevzela za preostanek Magufulijeva petletnega mandata, ki pa se izteče šele leta 2025. Magufuli je bil namreč za svoj drugi predsedniški mandat izvoljen na volitvah oktobra lani, ki so jih sicer zaznamovali očitki o nepravilnostih.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Potem ko se predsednik že nekaj časa ni pojavljal v javnosti, je Hassanova v sredo sporočila, da je umrl zaradi težav s srcem. A opozicija trdi, da je v resnici umrl zaradi covida-19, kar naj bi bila »poetična pravica«. Pokojni predsednik je namreč v preteklosti zanikal obstoj novega koronavirusa in zavračal nošenje zaščitnih mask ter za spopadanje z virusom predlagal molitev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine