Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Švicarji podprli zaostritev orožarske zakonodaje

Po terorističnih napadih v Parizu leta 2015 je EU Švico pozvala, naj se pridruži omejitvam pri posedovanju polavtomatskega in avtomatskega orožja.
FOTO: Denis Balibouse Reuters
FOTO: Denis Balibouse Reuters
S. S.
19. 5. 2019 | 17:40
19. 5. 2019 | 17:41
1:36
Švicarji so na referendumu podprli ostrejšo orožarsko zakonodajo, ki jo je zahtevala Evropska unija. Skoraj 64 odstotkov volivcev je podprlo strožje omejitve pri posedovanju polavtomatskega in avtomatskega orožja in boljšo preglednost lastništva orožja v nacionalnih podatkovnih seznamih.

Evropska unija je po terorističnih napadih v Parizu leta 2015 Švico, ki ni njena članica, pozvala, naj zaostri zakonodajo na tem področju. Če bi na referendumu izglasovali »ne«, bi lahko Švici grozila odstranitev iz schengenskega območja.

V tej alpski državi je stopnja zasebnega posedovanja orožja med najvišjimi v Evropi, saj v kar 48 odstotkih gospodinjstev lastijo vsaj en kos orožja.



Švica je bila kakopak nezadovoljna zaradi evropskega vmešavanja, še posebej, ker zaostritev posega v tradicijo, ko lahko tudi nekdanji vojaki ohranijo lastništvo svojega orožja. Nekateri nasprotniki zakona so komentirali, da le-ta posega v državljanske pravice.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine