Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Svet preplavila lažna novica o smrti Ratka Mladića

Informacijo o smrti naj bi na družbenem omrežju twitter objavila ministrica za zunanje zadeve BiH, a se je izkazala za lažno. Objavo pripisujejo italijanskemu novinarju Tomassu Debenedettiju.
Ratko Mladić. FOTO: Handout Reuters
Ratko Mladić. FOTO: Handout Reuters
A. I.
11. 2. 2020 | 14:38
11. 2. 2020 | 17:40
4:56
Svet je preplavila lažna novica o smrti Ratka Mladića. Informacijo o njegovi smrti naj bi na družbenem omrežju twitter objavila ministrica za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Bisera Turković. Napisala je, da ji je podatek o Mladićevi smrti potrdil Abdulqawi Ahmed Yusuf, predsednik Mednarodnega sodišča (ICJ). A je Turkovićeva kmalu demantirala, da je tvitnila novico o Mladićevi smrti, saj profil ni njen. 

Izza lažnega profila in tvita o Mladićevi smrti naj bi bil talijanski novinar Tomasso Debenedeti. Vest o smrti Ratka Mladića so prvi objavili bosanski mediji, nato smo jih povzeli tudi vsi drugi regionalni mediji. A so novico hitro demantirali. 



Hrvaški 24sata poroča, da je novico o smrti Mladića zanikalo tudi ministrstvo za zunanje zadeve BiH: »To je lažni profil, to ni profil ministrice Turković. Novica, ki je bila tam objavljena, nima nobene zveze s tisto, ki jo je ministrica želela posredovati javnosti.« Tudi Miodrag Stojanović, Mladićev odvetnik, je povedal, da dvomi, da je njegov klient umrl. »Kontaktirali so me številni mediji, nimam te informacije, vem pa, da je njegovo stanje težko.«

Haaški tribunal je 22. novembra 2017 Mladića obsodil na dosmrtno zaporno kazen zaradi genocida in vojnih zločinov, storjenih na območju Bosne in Hercegovine med letoma 1992 in 1995. 

Italijanski novinar Debenedetti je odprl lažni profil na twit­terju in objavil lažno novico. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Italijanski novinar Debenedetti je odprl lažni profil na twit­terju in objavil lažno novico. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


Lažne novice


Ena najbolj udarnih lažnih novic je svet preplavila novembra lani. Po svetu se je namreč razširila novica, da je v 89. letu umrla kanadska književnica in prejemnica Nobelove nagrade Alice Munro. Podatek, da je umrla, je bil nekaj časa tudi v članku o njej na angleški wikipediji. Pozneje se je pokazalo, da je lažno novico razširil Debenedetti, ki je že večkrat objavil lažne novice o smrti znanih ljudi.

Debenedetti je odprl lažni profil na twit­terju in objavil lažno novico. V zadnjih dveh desetletjih je ta novinar, učitelj in oče dveh otrok, prevaral vrsto medijev in posameznikov, vendar ne iz objestnosti, temveč zaradi lastnih idealov. Njegovim prevaram so med drugim nasedli​ New York Times, ­Guardian, USA Today, nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy in številni drugi voditelji ter organizacije. Nekateri od teh so objavili Debenedettijevo novico o smrti sirskega predsednika Bašarja al Asada, kar je vplivalo na svetovni naftni trg.



Debenedetti je objavil tudi novice o smrti J. K. Rowling, Fidela Castra in Cormaca McCarthyja. Poleg tovrstnih novic si je izmislil tudi intervjuje z Joséjem Saramagom, Johnom Grishamom, Philipom Rothom, Mihailom Gorbačovom, dalajlamo ter papežem Benediktom XVI. in kar nekaj časa je trajalo, da so ga razkrinkali. Debenedetti je svoje prevare označil za družbeni eksperiment, aktivizem, ki naj bi razkrinkal nekompetentne medije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine