Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Svet po napadu Irana na Izrael zaskrbljen

Izrael je medtem obljubil, da se bo na napad Irana odzval, za to ima pripravljene načrte.
Oblasti so sporočile, da lahko prebivalci zapustijo zaklonišča. FOTO: Itai Ron/Reuters
Oblasti so sporočile, da lahko prebivalci zapustijo zaklonišča. FOTO: Itai Ron/Reuters
STA
1. 10. 2024 | 20:45
1. 10. 2024 | 22:18
3:28

Generalni sekretar ZN Antonio Gutteres je danes kmalu po napadu Irana na Izrael obsodil širjenje konflikta na Bližnjem vzhodu. Izrael je obljubil, da se bo nanj odzval. Predsednik ZDA Joe Biden je ameriški vojski ukazal, naj pomaga pri obrambi Izraela. Mnogi v Libanonu in Gazi so napade, ki jih je Hamas označil kot junaške, proslavljali.

»To se mora končati. Nujno potrebujemo prekinitev ognja,« je Gutteres zapisal na omrežju X. Izrael je medtem obljubil, da se bo na napad Irana odzval. »Ta napad bo imel posledice. Imamo načrte in ukrepali bomo na kraju in ob času, ki ju bomo določili,« je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je na omrežju X obsodil napad in opozoril na ponavljajoči se vzorec povračilnih napadov. »Potrebna je takojšnja prekinitev ognja v celotni regiji,« je dodal.

Napad so ostro obsodili tudi v ZDA. Predsednik Joe Biden je dejal, da Izrael lahko računa na podporo ZDA. Biden je kmalu po začetku napada ameriški vojski ukazal, naj pomaga pri obrambi Izraela in sestreli iranske rakete, usmerjene proti Izraelu, je sporočila Bela hiša. Kot so pozneje pojasnili v Washingtonu, so prestregli več raket.

V Bejrutu so iranski napad na Izrael proslavljali z ognjemetom. FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters
V Bejrutu so iranski napad na Izrael proslavljali z ognjemetom. FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters

V Libanonu in Gazi so mnogi proslavljali napade Irana. Nad Bejrutom je bil viden ognjemet, v Gazi pa so se mnogi veselili, ob sklicevanju na priče poroča tiskovna agencija Reuters. V Gazi vladajoče islamistično gibanje Hamas je napad pozdravilo in ga označilo za junaškega.

Iranske napade je obsodila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in od Teherana zahtevala, naj nemudoma preneha z njimi, češ da vodijo regijo proti prepadu. Obsodbe sta izrazila tudi premierja Združenega kraljestva in Španije, Keir Starmer ter Pedro Sanchez. Francoski premier Michel Barnier pa je izrazil zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tanja Fajon obsodila novo zaostrovanje

»Ostro obsojam zaostrovanje konflikta na Bližnjem vzhodu, ki se je zgodilo z iranskim napadom na Izrael,« je na omrežju X zapisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. »V regiji smo priče zaostrovanju namesto deeskalaciji. Novim napadom namesto prekinitvi ognja. Potrebujemo prekinitev ognja in zadržanost z vseh strani,« je zapisala.

Reševalci se v Bejrutu trudijo rešiti poškodovane zaradi izraelskega napada.  FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters
Reševalci se v Bejrutu trudijo rešiti poškodovane zaradi izraelskega napada.  FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters

Iran je danes po navedbah izraelske vojske izstrelil okoli 200 raket proti Izraelu. Groženj iz Irana je sicer za zdaj konec, celoten obseg škode in žrtev napadov še ni znan.

Iranska misija pri ZN pa je napade označila kot »zakonit, racionalen in legitimen odgovor«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine