Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sporočilo Kimovih mercedesov

Med grožnjami z odpravo moratorija na jedrske poskuse se postavlja vprašanje, kaj hoče Kim, vojno ali luksuz.
Severnokorejski vodja je z mercedesoma dal vedeti, da sankcije v bistvu ne delujejo. FOTO: Reuters
Severnokorejski vodja je z mercedesoma dal vedeti, da sankcije v bistvu ne delujejo. FOTO: Reuters
17. 7. 2019 | 18:00
5:18
Dva blindirana maybacha iz razreda S600 sta prepotovala pol sveta. Ne z lastnikom Kim Džong Unom, ampak na poti k njemu. Vsakič, ko se severnokorejski voditelj v enem od teh luksuznih avtomobilov pripelje na katero od »zgodovinskih« srečanj, recimo z ameriškim predsednikom, maybach pomežikne in navihano reče: »Sankcije, ha?«

Washingtonski Center za napredne študije o obrambi (C4ADS) išče odgovor na vprašanje, od kod Kimu ti limuzini, ki staneta vsaka od 500.000 do milijona dolarjev. Sankcije varnostnega sveta OZN prepovedujejo podjetjem in fizičnim osebam prodajo luksuznih proizvodov Severni Koreji, a pokazalo se je, da je v to državo od leta 2015 do 2017 prišlo veliko različnega luksuza v vrednosti najmanj 191 milijonov dolarjev. V tem obdobju je Pjongjang kupil kar 803 luksuzne avtomobile, predvsem od ruskih podjetij.

Če bi pomislili, da sta kršili sankcije le Kitajska in Rusija, ki sta vedno skeptični do učinkovitosti takih kazni, bi se motili. »Grešni« proizvodi so dostavljeni v Severno Korejo iz najmanj 90 držav. Zato se postavlja vprašanje, kdo je v celoti spoštoval sankcije in kakšne so geopolitične implikacije strgane mreže, v katero je svetovna organizacija nameravala uloviti jedrski in raketni program Kim Džong Una.

Dva mercedesa, maybach pullman guard in maybach S62, sta, kot je navedeno v poročilu inštituta C4ADS, 14. junija 2018 krenila iz nizozemskega pristanišča Rotterdam. Po več tednih je ladja z dragocenim tovorom prispela v kitajsko pristanišče Dalian, kjer so limuzini pretovorili na ladjo proti japonski Osaki, nato pa v južnokorejski Busan. Tu so ju ponovno pretovorili na ladjo, ki je odpotovala v smeri ruskega mesta Nahodka in naj bi prevažala premog antracit. Lahko samo domnevamo, da sta mercedesa prispela tja 5. oktobra, saj v ruskem pristanišču ni sledi o tej skrivnostni ladji. Njen transponder (naprava, ki sporoča lokacijo plovila) je bil izklopljen, kar prevozniki ponavadi počnejo, kadar kršijo sankcije.

Dva dni po tem, ko sta mercedesa prispela v Nahodko, so tri tovorna letala vrste iljušin-76 v lasti severnokorejske državne letalske družbe odletela iz Pjongjanga proti Vladivostoku. Domnevamo lahko, da so ob vrnitvi pripeljala limuzine, seveda pa o tem ni zapisov.

Od kod Kimu limuzini, ki staneta vsaka od 500.000 do milijona dolarjev? FOTO: Reuters
Od kod Kimu limuzini, ki staneta vsaka od 500.000 do milijona dolarjev? FOTO: Reuters

 

»Nimajo pojma«


Ko se je Kim Džong Un marca lani pripeljal v mercedesu maybach pullman guard na južnokorejsko stran demilitariziranega območja, kjer se je prvič sestal z predsednikom Mun Dže Inom, se je pogled zagovornika sankcij usmeril k družbi Daimler. Toda njeni predstavniki so zatrdili, da »nimajo pojma«, kako je limuzina njihove izdelave prišla v Kimove roke, in nekajkrat prisegli, da je Daimlerjevo osnovno načelo »korekten izvoz proizvodov skladno z zakonom«. Prav tako so zatrdili, da s Severno Korejo nimajo poslovnih odnosov več kot 15 let in da se »strogo držijo embarga, ki sta ga uvedli Evropska unija in ZDA«. Rekli so, da bi morali poznati serijsko številko motorja in šasije, da bi odkrili pot, po kateri je potoval do Pjongjanga mercedes, ki naj bi imel celotno opremo za komunikacijo in ves komfort.

Mercedes je imel do začetka 21. stoletja posebno predstavništvo v Pekingu, ki je bilo zadolženo za severnokorejsko tržišče. Že Kim II Sung, ded sedanjega vodje, je vdane podložnike nagrajeval z luksuznimi avtomobili, v času vladavine njegovega sina Kim Džong Ila pa so bili mercedesi najosnovnejše sredstvo korupcije.
 

Kazalnik, da Kim noče spopada


Kaj danes pomenijo limuzine razreda maybach, s katerimi se vozi tretji Kim komunistične dinastije? Vsekakor je severnokorejski vodja z mercedesoma dal vedeti Donaldu Trumpu in drugim zahodnim vodjem, da sankcije v bistvu ne delujejo. Vsakič, ko stopi iz svojega maybacha z usnjenimi sedeži za masažo, televizorjem in hladilnikom, sporoča sogovornikom, da ga zanima luksuz, ne vojna.

Severna Koreja je te dni ponovno zagrozila, da bi lahko odpravila moratorij na jedrske in raketne poskuse. S tem je pokazala nezadovoljstvo zaradi skupne vojaške vaje južnokorejskih in ameriških sil, ki je najavljena za prihodnji mesec. To je po mnenju Pjongjanga kršitev sporazuma med Kimom in Trumpom v času njunega prvega srečanja lani v Singapurju.

Mercedesa sta pomemben kazalnik, da severnokorejski vodja noče spopada. Želi si še kakšnega maybacha, rolls-roycea in luksuza, ki spada k temu. Pripravljen se je pogajati. Kaj pa sankcije? Bolje bi jih bilo odpraviti. Tako in tako jih malokdo resno upošteva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine