Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Spet izgnanec?

Iz Wikileaksa sporočajo, da lahko Juliana Assangea vsak čas izženejo iz ekvadorskega veleposlaništva. 
Julian Assange je na ekvadorskem veleposlaništvu že od leta 2012. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
Julian Assange je na ekvadorskem veleposlaništvu že od leta 2012. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
J. K.
6. 4. 2019 | 09:04
6. 4. 2019 | 09:06
1:49
Predstavniki Wikileaksa so na twitterju sporočili, da bi lahko ustanovitelja organizacije Juliana Assangea (47) izgnali z ekvadorskega veleposlaništva, kamor se je zatekel leta 2012, da bi se izognil izročitvi na Švedsko zaradi obtožb o posilstvu. 

»Pomemben vir iz Ekvadorja je za Wikileaks dejal, da bodo Juliana Assangea izgnali v prihodnjih dneh, kot izgovor pa bi uporabili škandal z dokumenti INA – so pa že dogovorjeni z Veliko Britanijo o aretaciji,« so člani Wikileaksa napisali na twitterju.
Po poročanju BBC so se februarja v javnosti pojavili zaupni dokumenti o korupcijski aferi investicijskega podjetja INA, v katero je vpleten tudi ekvadorski predsednik Lenín Moreno.

Sporočilo Wikileaksa o morebitnem izgonu Assangea se je na družbenem omrežju pojavilo dva dni po tistem, ko je predsednik Moreno obtožil Assangea, da je večkrat kršil pravila svojega azila. »Ne pravim, da se Assange ne sme svobodno izražati, vendar med bivanjem na našem veleposlaništvu ne bi smel lagati, vdirati v računalnike ali prisluškovati zasebnim telefonskim klicem,« je povedal. Ekvadorske pristojne službe so prav tako obtožile organizacijo Wikileaks, da je na družbenih omrežjih v zadnjih dneh objavila vrsto zasebnih fotografij predsednika države.

Če bodo Assangea izgnali z veleposlaništva, obstaja možnost, da ga bodo britanske varnostne službe aretirale in predale ameriškim oblastem, kjer bi ga lahko obtožili tudi veleizdaje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine