Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Solze obžalovanja Kim Džong Una

Med govorom na paradi ob 75-letnici severnokorejske Delavske stranke si je mladi veliki vodja brisal solzne oči.
Kim Džong Un FOTO: Jung Yeon-je Afp
Kim Džong Un FOTO: Jung Yeon-je Afp
J.B.P.
12. 10. 2020 | 12:30
12. 10. 2020 | 13:03
2:18
»Naše ljudstvo mi je izkazalo zaupanje, visoko kot nebo in globoko kot morje, a tega zaupanja nisem vedno zadovoljivo upravičil. Resnično mi je žal!« je med nagovorom ob veliki vojaški paradi dejal severnokorejski veliki vodja Kim Džong Un. Nato je snel naočnike in si obrisal solze, poroča britanski The Guardian.

Parado so v Severni Koreji priredili ob 75. obletnici ustanovitve vladajoče Delavske stranke, na njej pa so poleg druge oborožitve prvič pokazali tudi nove medcelinske balistične rakete dolgega dosega. Toda Kim Džong Un se je v tokratnem nagovoru nenavadno dolgo zadržal pri težavah, skozi katere se mora zaradi mednarodnih sankcij, zapore meja s Kitajsko zaradi koronavirusa in tudi zaradi naravnih nesreč v teh časih prebijati njegovo ljudstvo. »Čeprav mi je bila zaupana pomembna naloga, da vodim to deželo po poti, ki sta jo začrtala velika tovariša Kim Il Sung in Kim Džong Il, si nisem dovolj prizadeval za to, da bi se naši ljudje znebili težav, ki jih bremenijo,« je bil samokritičen. 

Novi medcelinski balistični izstrelki Severne Koreje. FOTO: AFP
Novi medcelinski balistični izstrelki Severne Koreje. FOTO: AFP

 

Naraščajoči pritisk na režim


Analitiki ugotavljajo, da sta vsebina govora Kim Džong Una in njegovo obnašanje na paradi posledica naraščajočega pritiska na njegov režim. Tudi direktor oddelka za Severno Korejo na Korejskem inštitutu za združitev naroda Hong Min je mnenja, da je vodja potočil solze prav zaradi pritiska, ki ga z vseh strani vedno bolj občuti pri svojem vodenju države. Tudi zato je bil njegov nagovor kljub prikazani težki oborožitvi zelo spravljiv, saj je Kim ponudil podporo vsem ljudem po svetu, ki jih je prizadela pandemija covida-19, in izrazil upanje, da se bodo vezi z Južno Korejo okrepile. 

Kljub vsemu pa je Kim opozoril vse, ki bi grozili ali ogrožali njegovo državo, da bo brezkompromisno uporabil jedrsko orožje. A tokrat se je izognil neposredni kritiki Washingtona. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine