Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sodnik Mengovi odobril varščino. Kitajska priprla kanadskega diplomata

Ameriški predsednik Donald Trump je pripravljen posredovati v primeru finančne direktorice Huaweia, če bi se tako izognili nadaljnjemu slabšanju odnosov med ZDA in Kitajsko.
Risba, na kateri Mengova govori z odvetnikom na sodišču. FOTO: Jane Wolsak/AFP
Risba, na kateri Mengova govori z odvetnikom na sodišču. FOTO: Jane Wolsak/AFP
12. 12. 2018 | 08:10
12. 12. 2018 | 15:34
4:02
Kanadsko sodišče je odobrilo varščino za finančno direktorico Huaweia Meng Wanzhou in tako je odkorakala iz pripora, zdaj pa čaka zaslišanje o izročitvi ZDA.

Mengovi so deset milijonov kanadskih dolarjev visoko varščino odobrili v torek, ko je o primeru za Reuters spregovoril tudi ameriški predsednik Donald Trump. Poudaril je, da je pripravljen posredovati, če bi se tako izognili nadaljnjemu slabšanju odnosov med ZDA in Kitajsko.

»Kar je dobro za to državo, bom storil,« je dejal Trump. Če bo njegova beseda pripomogla k nacionalni varnosti in sklenitvi trgovinskega dogovora s Kitajsko, jo bo izrekel, je zagotovil Trump za Reuters. »Če bom menil, da je to dobra poteza za enega največjih trgovinskih sporazumov, ki so bili kdaj sprejeti, kar je zelo pomembno, in če je to dobro za nacionalno varnost, bom zagotovo posredoval, če bo treba.«

Na vprašanje, ali želi, da Mengovo izročijo ZDA, je Trump odgovoril, da mora najprej videti, kaj zahteva Kitajska. Dodal je, da so prakse podjetja sporne.

Mengovo, finančno direktorico in hčer ustanovitelja kitajskega tehnološkega giganta, so aretirali 1. decembra ob prihodu na letališče v Vancouvru na podlagi ameriškega pripornega naloga. Grozi ji izročitev ZDA, kjer bi se morala soočiti z očitki o kršenju sankcij proti Iranu. Ameriški tožilci pravijo, da je Mengova Huaweievo hčerinsko podjetje Skycom izkoristila, da je v obdobju med 2009 in 2014 obšla sankcije proti Iranu. Trdila je, da Skycom s Huaweiem nima nič, in tako pretentala tudi banke. 46-letnica očitke vseskozi zanika.

Sodnik William Ehrcke je ob odobritvi varščine dejal, da bo Mengova pod nadzorom 24 ur na dan in da mora na gležnju nositi elektronsko sledilno napravo. Notranjost bo lahko zapustila med 23. in 6. uro zjutraj, predati je morala potni list in vse druge dokumente. V sodni dvorani je bilo slišati aplavz, ko je sodnik odobril varščino, Mengova pa je zajokala in objela svoje odvetnike, ki so v tridnevnem procesu podali dokaze, da ne bo zapustila države.

Pred sodiščem so se zbrali njeni podporniki. FOTO: Darryl Dyck/AP
Pred sodiščem so se zbrali njeni podporniki. FOTO: Darryl Dyck/AP


Mengova je bila več kot teden dni v priporu, kjer je menda imela zdravstvene težave. Tudi zaradi operacije zaradi raka in težav pri hranjenju je sodnik odobril varščino.

Po ukazu sodnika se mora finančna direktorica na sodišču znova zglasiti 6. februarja.

Iz podjetja so ob tem sporočilu, da so prepričani, da bosta kanadska in ameriška pravna sistema dosegla pravičen zaključek.


Na Kitajskem priprli nekdanjega kanadskega diplomata


Odločitev na kanadskem sodišču je sledila priprtju nekdanjega kanadskega diplomata Michaela Kovriga, ki je vodil diplomatski obisk kanadskega premiera Justina Trudeauja v Hongkongu leta 2016. Trudeau je že dejal, da je vlada priprtje vzela »izjemno resno«. V Mednarodni skupini za krizne razmere, pri kateri je zaposlen Kovrig, poskušajo storiti vse, da bi ga izpustili.

Analitiki so vseskozi ponavljali, da bi Kanada lahko doživela povračilne ukrepe zaradi priprtja Mengove, tudi Kitajska je pred dnevi izrekla ostre grožnje, naj nemudoma izpustijo finančno direktorico Huaweia, sicer naj Kanada pričakuje posledice.

Kanadski minister za javno varnost Ralph Googale je dejal, da ni namigov, da sta primera povezana. Aretacija se je zgodila nekaj ur pred ključnim zaslišanjem Mengove. Tudi ZDA so zaskrbljene.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine