Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Meng Wanzhou v ZDA obtožili kršenja sankcij proti Iranu

Aretacija se je zgodila ravno v obdobju, ko odnosi med ZDA in Kitajsko že tako niso najboljši. 
Huawei je v zadnjih letih postal glavni igralec na področju razvijanja pete generacije mobilnega omrežja. FOTO: Ng Han Guan/AP
Huawei je v zadnjih letih postal glavni igralec na področju razvijanja pete generacije mobilnega omrežja. FOTO: Ng Han Guan/AP
S. S., L. Z.
7. 12. 2018 | 07:27
7. 12. 2018 | 21:10
2:38
Meng Wanzhou, finančna dirketorica kitajskega podjetja Huawei, je v ZDA obtožena kršenja sankcij proti Iranu, poroča BBC. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora. Kanadsko sodišče se še odloča, ali bo dovolilo njeno izpustitev ob plačilu varščine ali ne.

Kanadski premier Justin Trudeau je zanikal, da je njegova vlada vpletena v aretacijo finančne direktorice kitajskega tehnološkega velikana Huawei. Trudeau je priznal, da je njegova vlada izvedela za aretacijo nekaj dni prej, a se v to ni vpletala. »Zagotovim vam lahko, da smo država z neodvisnim sodstvom,« je poudaril.  

Meng Wanzhou, hči ustanovitelja Huaweia, je bila pridržana na letališču v Vancouvru na podlagi ameriškega pripornega naloga. Kitajska je že glasno protestirala in zahtevala takojšnjo izpustitev, pridržanje pa označila za kršenje človekovih pravic.

Pri Huaweiu so poudarili, da »niso seznanjeni, da bi naredila kakšno kaznivo dejanje«.

Meng Wanzhou FOTO: Ng Han Guan/AP
Meng Wanzhou FOTO: Ng Han Guan/AP


Mengovo so sicer aretirali že v soboto, a tega do srede, ko so jo prvič privedli do sodnika, niso javno povedali.

Aretacija se je zgodila v občutljivem političnem obdobju, ko so odnosi med ZDA in Kitajsko precej trhli. Državi namreč bijeta trgovinsko vojno zaradi uveljavljenih carin na uvoz in ravno v teh dneh sta prva moža obeh držav dosegla premirje. Na trgih so se že pojavile bojazni, da bo premirje kratko.

Tuji mediji navajajo, da so Mengovo aretirali zaradi ameriške preiskave glede kršitev sankcij proti Iranu. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton na prigovarjanje novinarjev tega ni hotel komentirati. Je pa dejal, da ima »ogromne skrbi« glede praks kitajskih podjetij in njihove vloge »orožja« kitajske vlade.

Huawei je v zadnjih letih postal glavni igralec na področju razvijanja pete generacije mobilnega omrežja, kar skrbi ZDA, ki menijo, da bi lahko podjetje izboljšalo svoje vohunske sposobnosti in da bi lahko podjetje postalo grožnja nacionalni varnosti. V podjetju se branijo, da niso pod nadzorom vlade. Japonska naj bi se pridružila Novi Zelandiji in Avstraliji v prepovedi uporabe naprav Huaweia in ZTE zaradi varnostnih skrbi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine