Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Socialist Salvador Illa potrjen za predsednika katalonske vlade

Stranka Skupaj za Katalonijo ni uspela z zahtevo po preložitvi glasovanja, potem ko se je v Španijo vrnil Carles Puigdemont.
Salvador Illa velja za tesnega zaveznika španskega premierja Pedra Sancheza. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Salvador Illa velja za tesnega zaveznika španskega premierja Pedra Sancheza. FOTO: Jon Nazca/Reuters
STA
8. 8. 2024 | 20:25
8. 8. 2024 | 20:32
2:18

Katalonski parlament je danes za predsednika regionalne vlade imenoval socialista Salvadorja Illo, tesnega zaveznika španskega premierja Pedra Sancheza. Stranka Skupaj za Katalonijo (JxCat) ni uspela z zahtevo po preložitvi glasovanja, potem ko se je v Španijo vrnil Carles Puigdemont, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja katalonskih separatistov Puigdemont se je danes po sedmih letih življenja v izgnanstvu vrnil v Španijo, kjer mu grozi aretacija. Pred glasovanjem parlamenta je v Barceloni nagovoril svoje privržence, nato pa izginil. Zaradi suma, da sta mu pomagala pri begu, so danes aretirali dva policista katalonske policije, poroča AFP.

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017. Zanj namreč še vedno velja nalog za aretacijo kljub zakonu o amnestiji, ki ga je izpogajal premier Sanchez v zameno za podporo Puigdemontove stranke JxCAT njegovi vladi v Madridu.

FOTO: Josep Lago/Afp
FOTO: Josep Lago/Afp

Špansko sodstvo to utemeljuje s tem, da se zakon o amnestiji uporablja le za nekatera kazniva dejanja in da za Puigdemonta v celoti ne velja, saj je obtožen poneverb.

Oblikovanje katalonske vlade je sicer omogočil nedavni dogovor Katalonske socialistične stranke (PSC), katalonske veje socialistične stranke Sancheza, z zmerno separatistično Katalonsko republikansko levico (ERC), da bo kandidat socialistov Salvador Illa postal predsednik nove katalonske regionalne vlade.

Socialisti so zmagali 12. maja na lokalnih volitvah, a niso dobili absolutne večine, zato je bila podpora ERC ključna. Če nove regionalne vlade ne bi oblikovali do 26. avgusta, pa bi bile volitve znova oktobra, še navaja AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine