Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Puigdemont se je vrnil v Španijo, nato izginil

Pred glasovanjem parlamenta o novi regionalni vladi je v Barceloni nagovoril privržence, nato na glasovanju ni bil navzoč, za njim se je izgubila vsaka sled.
Za Puigdemontom se je po nagovoru privržencev izgubila vsaka sled. FOTO: Lorena Sopena/Reuters
Za Puigdemontom se je po nagovoru privržencev izgubila vsaka sled. FOTO: Lorena Sopena/Reuters
STA
8. 8. 2024 | 12:47
8. 8. 2024 | 12:52
3:05

Vodja katalonskih separatistov Carles Puigdemont se je po sedmih letih življenja v izgnanstvu danes vrnil v Španijo, kjer mu grozi aretacija. Pred glasovanjem parlamenta o novi regionalni vladi je v Barceloni nagovoril svoje privržence, nato pa na glasovanju ni bil navzoč in za njim se je izgubila vsaka sled, poročajo tuje tiskovne agencije.

Puigdemont se je davi pojavil v Barceloni v spremstvu politikov iz svoje separatistične stranke Skupaj za Katalonijo (JxCat) in nagovoril množico privržencev.

»Naj živi svobodna Katalonija!« je vzklikal, medtem ko se je povzpel na oder in pozdravil na tisoče zbranih v bližini katalonskega regionalnega parlamenta, ki danes glasuje o imenovanju regionalne vlade pod vodstvom socialista Salvadorja Ille.

»Prišel sem, da vas spomnim, da smo še tu,« je dodal Puigdemont in požel aplavz. »Sedem let nas preganjajo samo zato, ker smo želeli dati glas prebivalcem Katalonije,« je dodal.

Po kratkem nagovoru naj bi se Puigdemont odpravil v parlament na glasovanje, ki se je medtem že začelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da Puigdemont na glasovanju v parlamentarni dvorani ni bil navzoč.

FOTO: Manaure Quintero/AFP
FOTO: Manaure Quintero/AFP

Za Puigdemontom se je po nagovoru privržencem izgubila vsaka sled. Na televizijskih posnetkih ga ni bilo mogoče videti, španski mediji pa so se spraševali, kje bi lahko bil, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Išče ga policija, zaprli so vse ceste

Po poročanju spletnega medija Politico ga išče policija, ki je zaprla vse ceste, ki vodijo iz Barcelone.

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je katalonski voditelj pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

Policija naj bi mu želela preprečiti, da se udeleži glasovanja in bi ga lahko pridržala, še preden bi vstopil v parlament. Puigdemont je po poročanju medijev zavrnil ponudbo policije za dogovorjeno in diskretno aretacijo.

Njegova stranka JxCat je sporočila, da bo zahtevala prekinitev parlamentarne razprave, če bo Puigdemont aretiran.

Puigdemont je v sredo napovedal svojo vrnitev v domovino. Kot je pri tem zapisal na družbenem omrežju X, je njegova demokratična pravica kot izvoljenega člana katalonskega regionalnega parlamenta v Barceloni sodelovati pri glasovanju o novem predsedniku katalonske vlade.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine