Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Smrtonosna statistika: najmanj 25 mrtvih, požganih še 6700 domov

V celoti so v Kaliforniji zaradi požarov evakuirali že več kot četrt milijona ljudi.
Mestece Paradise je pogorelo do tal. FOTO: Josh Edelson/Afp
Mestece Paradise je pogorelo do tal. FOTO: Josh Edelson/Afp
P.V., A. I.
11. 11. 2018 | 08:10
11. 11. 2018 | 20:11
3:32
Ognjeni zublji na severu zvezne države Kalifornija so izbruhnili v četrtek ter se bliskovito širijo. Požar je za seboj pustil že več kot 40.500 hektarjev požgane površine, na svoji poti pa je požgal celotno mesto Paradise s 27.000 prebivalci. Požar je prišel do Paradisa tako hitro, da so gasilci lahko le pomagali pri nenadni evakuaciji, z gašenjem pa se niso imeli časa ukvarjati, saj je šlo za reševanje golih življenj.

Po poročanju lokalnih medijev je število žrtev v požaru Camp Fire na severu Kalifornije naraslo na 25, po tem ko so v soboto zvečer gasilci odkrili še 14 trupel. V požaru, ki divja na jugu Kalifornije na območju Malibuja, so po poročanju lokalnih oblasti našli dve žrtvi. 

Gasilci se borijo z ognjem in vetrom. FOTO: Frederic J. Brown/Afp
Gasilci se borijo z ognjem in vetrom. FOTO: Frederic J. Brown/Afp


Scott Maclean, predstavnik kalifornijske gasilske enote, je v izjavi za javnost pojasnil, da so umrle odkrili 145 km severno od mesta Sacramento. Podrobnosti o vzrokih in okoliščinah smrti pa še niso znane. Zaradi hudih opeklin pa bo identifikacija umrlih nadvse otežena. 

»Gasilci so soočeni z izjemno zahtevnimi pogoji gašenja, ki jih v življenju še niso videli,« je povedal Daryl Osby, vodja gasilske enote iz Los Angelesa. 



Oblasti so ukazale evakuacijo celotnega mesta s 13.000 prebivalci. FOTO: Josh Edelson/Afp
Oblasti so ukazale evakuacijo celotnega mesta s 13.000 prebivalci. FOTO: Josh Edelson/Afp


V požaru je sicer zgorelo več kot 6700 domov in poslovnih stavb, kar požar uvršča med najbolj obširne in smrtonosne požare v Kaliforniji doslej. Število žrtev še vedno narašča, a doslej sta več življenj terjala le požar v parku Griffith leta 1933 ter požar leta 1991. 

Za nameček gasilcem delo otežuje še močan veter, ki se po napovedih vremenoslovcev še ne bo polegel. 

Oblasti so v petek ukazale evakuacijo celotnega mesta Malibu s 13.000 prebivalci, med katerimi so tudi številne slavne hollywoodske zvezde. V Malibuju so v soboto pri gašenju odkrili tudi dve trupli, vendar še niso uspeli potrditi vzrokov smrti. Med evakuiranimi mesteci pa je tudi Thousand Oakes, ki ga je pred dnevi pretresel strelski napad, v katerem je umrlo 12 ljudi, strelec pa si je na koncu sodil sam. 

Požar pustoši po južni in severni Kaliforniji.  FOTO: Josh Edelson/Afp
Požar pustoši po južni in severni Kaliforniji.  FOTO: Josh Edelson/Afp


110 oseb še vedno pogrešajo, pri reševanju pa so se doslej huje poškodovali trije gasilci. Na terenu jih je sicer več tisoč. Na sobotno dopoldne po lokalnem času se je ogenj začel nevarno približevati tudi univerzi Pepperdine, kjer študira več kot 770 študentov.

Številni so zavetje poiskali prav na glavnem kampusu, saj jim je šolsko osebje zagotovilo, da univerzitetna zgradba zagotavlja protipožarno zaščito. Oblasti so ob tem zaskrbljene tudi za ostarele prebivalce, ki se ne javljajo sorodnikom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine