Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovaški premier Fico po atentatu ostaja na intenzivni negi

Slovaška vlada je danes znova pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic o poskusu atentata na premiera.
Slovaški premier ostaja na intenzivni negi v bolnišnici v Banski Bystrici. FOTO: Ferenc Isza/AFP
Slovaški premier ostaja na intenzivni negi v bolnišnici v Banski Bystrici. FOTO: Ferenc Isza/AFP
STA
17. 5. 2024 | 13:28
17. 5. 2024 | 17:55
3:04

Slovaški premier Robert Fico ostaja na intenzivni negi v bolnišnici v Banski Bystrici, kamor so ga prepeljali v sredo po strelskem napadu. Danes je prestal še eno operacijo, njegovo stanje pa ostaja resno, je sporočil njegov namestnik Robert Kaliňák. Slovaška predsednica Zuzana Čaputová si prizadeva zmanjšati politične napetosti v državi.

Premier Fico je bil drugič operiran, je danes sporočil podpredsednik vlade in njegov tesni zaveznik Kaliňák. »Njegovo stanje je še vedno zelo resno. Mislim, da bo trajalo nekaj dni, da bomo videli potek razvoja njegovega stanja,« je novinarjem pred bolnišnico povedal Kaliňák in dodal, da je Fico pri zavesti.

image_alt
Politiki gredo radi k množici, čeprav to ni vedno modro

Direktorica bolnišnice v Banski Bystrici Miriam Lapuníková je povedala, da je Fico še vedno na oddelku za intenzivno nego, in dodala, da so mu zdravniki odstranili odmrlo tkivo, ki je ostalo od strelne rane. Pojasnila je, da je premierovo stanje stabilno, a še vedno resno, je poročala slovaška tiskovna agencija TASR.

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputová je za torek povabila k sebi predstavnike vseh strank, da bodo poskušali skupaj najti rešitev za zmanjšanje političnih napetosti v državi.

Slovaška vlada je danes znova pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic o poskusu atentata na premiera. Medije so tudi pozvali, naj omejijo razprave na spletnih straneh in omrežjih, je poročala agencija TASR.

Predsednica, ki je po napadu pozvala stranke, naj umirijo retoriko, namerava z naslednikom Petrom Pellegrinijem v torek voditi srečanje s predstavniki strank o političnih napetostih.

Moški je v sredo v kraju Handlova večkrat ustrelil slovaškega premiera, ko se je ta rokoval s privrženci po srečanju vlade. Hudo ranjenega Fica so nemudoma odpeljali v bolnišnico, domnevnega strelca pa aretirali. Fičevo življenje je bilo ogroženo, vendar so ga zdravniki rešili. Trenutno ostaja na intenzivni negi. Pellegrini je v četrtek sporočil, da ga je obiskal v bolnišnici in da sta govorila.

Policija je danes preiskala dom moškega, ki so ga obtožili poskusa umora premiera. Preiskava v kraju Levice je trajala več ur, prisoten je bil tudi obtoženec, šlo naj bi za 71-letnega Juraja Cintulo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine