Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Skrivnost končno razrešena: izginuli stotnik živel v Kaliforniji

35 let se je ameriški stotnik izdajal za Barryja O'Beirna. Iz vojske je odšel, ker je bil depreiven. 
William Howard Hughes je bil, ko je izginil, star 33 let. FOTO: AP
William Howard Hughes je bil, ko je izginil, star 33 let. FOTO: AP
S. S.
11. 6. 2018 | 18:31
11. 6. 2018 | 18:52
2:42
Albuquerque - Julija 1983 je stotnik ameriških letalskih sil William Howard Hughes mlajši, ki je imel pooblastila za dostop do strogo varovanih podatkov, izginil.

Takrat se je vrnil iz Evrope, potem ko je ravno zaključil izobraževanje pri Natu na Nizozemskem. V Novi Mehiki, kjer so ga zadnjič opazili, je z različnih poslovalnic dvignil okoli 24.000 evrov. Nato se je za njim izgubila vsaka sled. Njegovi prijatelji in znanci ameriškim oblastem niso mogli pomagati, iskanje tako na domačih tleh kot izven meja ZDA ni obrodilo sadov, posledično so ga 9. decembra 1983 razglasili za dezerterja.  

Pred nekaj dnevi pa se je klobčič 35 let stare skrivnosti vendarle začel odvijati. 

»5. junija med preiskavo ponarejenega potnega lista je ameriški oddelek za varnost zaslišal moškega, zatrjujočega, da je Barry O'Beirne. Ko so ga soočili z luknjami v njegovi zgodbi o identiteti, je priznal, da je njegovo pravo ime William Howard Hughes mlajši in je leta 1983 prebegnil iz ameriške vojske,« so sporočili iz ameriškega vojnega letalstva. 

Stotnik je zdaj pojasnil, da je bil depresiven, ker je bil v vojaškem letalstvu in je zato preprosto odšel, si ustvaril lažno identiteto in od takrat živel v Kaliforniji. Hughesa so pridržali in je zdaj v zračni bari Travis. Bremenijo ga dezerterstva.  


Številne teorije 


Izginotje v času hladne vojne je vsekakor spletlo številne teorije zarot, češ da so ga ugrabili Sovjeti ali, še huje, da je sam prebegnil k takratnemu sovražniku številka ena. Hughes je bil sicer specializiran za radarski nadzor. 

Ko je leta 1985 in 1986 več francoskih in ameriških raket eksplodiralo, so obveščevalci, kot so julija 1986 navajali v časniku Los Angeles Times, domnevali, da je šlo za sabotaže s Hughesovo pomočjo.  

Preiskav, ko so zapisali v Albuquerque Journal, sicer ni pokazala nobenih indicev, da bi bil prebegli stotnik kakorkoli vpleten v vohunstvo ali izdajanje informacij. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine