Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V epidemiji tveganje za razvoj duševnih težav predvsem pri mlajših in ženskah

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
Be. B., STA
7. 10. 2021 | 08:01
7. 10. 2021 | 17:01
9:31
14.08 Slovenija na zemljevidu ECDC še naprej temno rdeča

Slovenija na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja označena s temno rdečo barvo. Poleg Slovenije so v celoti temno rdeče še Estonija, Latvija in Litva. Se pa epidemiološke razmere po Evropi razvijajo različno, na zahodu se pretežno izboljšujejo, na vzhodu slabšajo. S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Temno rdeče so obarvana tudi nekatera druga območja v Evropi, med njimi hrvaška prestolnica Zagreb in posamezne regije v Romuniji. Razmere se slabšajo v večjem delu vzhodne Evrope, med drugim na Češkem, Slovaškem in Madžarskem, kjer so po novem nekatera območja oranžna in rdeča. Izjema velja za Poljsko, ki ostaja večinsko zelena. Na zahodu Evrope pa se razmere počasi izboljšujejo, tako so po novem zelena nekatera območja v Franciji in Španiji.

13.35 V epidemiji tveganje za razvoj duševnih težav predvsem pri mlajših in ženskah

Raziskave po svetu kažejo, da je epidemija bolj prizadela duševno zdravje določenih skupin, zlasti mlajših, žensk ter tistih, ki so jih doletele velike spremembe in ki so bili že zdravljeni zaradi duševnih motenj. Tudi raziskava ljubljanske psihiatrične klinike je pokazala na večje tveganje za stres, tesnobnost in depresijo pri ženskah in mlajših. Vodja enote za gerontopsihiatrijo Centra za klinično psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Polona Rus Prelog je na današnji novinarski konferenci pred svetovnim dnevom duševnega zdravja pojasnila, da je bilo v raziskavo, ki jo je izvedla klinika, vključenih 1800 ljudi iz splošne populacije. Rezultati so pokazali, da je epidemija covida-19 povečala tveganja za pojav določenih duševnih motenj pri mlajših osebah in ženskah. Starostnikov v tej raziskavi, ki je potekala v spletni obliki, niso zajeli. Je pa potrdila, da je trenutno na psihiatrični bolnišnici hospitaliziranih veliko starostnikov, medtem ko jih je bilo v prvem epidemičnem valu manj, ker so zaradi strahu pred covidom-19 delali večjo selekcijo pri hospitalizacijah, prav tako so ljudje odlašali z obiskom strokovnjakov zaradi strahu pred boleznijo.

12.25 Poziv ministru Poklukarju, da se pri pogoju prebolelosti upoštevajo tudi testi na protitelesa

Stanka mladih – Zeleni Evrope v dopisu poziva ministra za zdravje Janeza Poklukarja k spremembi odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Kot navajajo, odlok ni skladen s sedmim členom uredbe (EU) 2021/953 evropskega parlamenta in sveta, ki »med drugim delegira evropski komisiji izdajo aktov na podlagi katerih 'se omogoči izdajanje potrdil o preboleli bolezni na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, testa na protitelesa, vključno s serološkim testom na protitelesa za sars-cov-2 ali katere koli druge znanstveno zanesljive metode'.« Kot dodaja, je v Sloveniji po javno dostopnih podatkih okrog 200.000 oseb, ki so covid-19 dokazano preboleli, a nimajo statusa prebolevnika, dodatno pa je veliko število takšnih – denimo družinskih članov –, ki so bolezen preboleli brez zdravniške oskrbe in zato nimajo dokazila o prebolelosti. Zato ministra pozivajo, da odlok spremenijo tako, da bo ta omogočal izdajo potrdila o preboleli bolezni tudi na podlagi testov na protitelesa, so zapisali v sporočilu za javnost. 

09.45 V sredo potrdili 968 okužb

Včeraj so ob 5336 PCR-testih potrdili 968 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 18,1-odstoten. Poleg tega so opravili še 23.853 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 11.943 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 564, sedemdnevno povprečje pa 836. V bolnišnični oskrbi je 413 bolnikov s covidom-19, najmlajši med njimi je star 26 let, 114 bolnikov pa je na intenzivni negi. Včeraj so umrli trije bolniki s covidom-19, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu.

Z enim odmerkom je pri nas cepljenih 1.132.152 oseb, z obema pa 1.023.080 oziroma 48,5 odstotka populacije.



08.00 Singapurci s poskusnim zdravilom proti covidu-19

Farmacevtsko podjetje Merck je v sredo objavilo pogodbo o dobavi in ​​nakupu zdravila s Singapurjem, kar bo zagotovilo dostop do njenega eksperimentalnega protivirusnega zdravila za covid-19, piše Reuters. Zdravilo molnupiravir je narejeno tako, da pokaže napake v genetski kodi koronavirusa, in bi bilo prvo oralno protivirusno zdravilo za covid-19. Merck želi dobiti dovoljenje za uporabo zdravila od ameriške uprave za varno hrano in zdravila. Singapurski minister za zdravje je potrdil dogovor glede zdravila, a ni želel potrditi, kakšna naj bi bila količina dogovorjenega zdravila. Ministrstvo je sporočilo, da bo molnupiravir na voljo za uporabo, potem ko bo Merck, v Singapurju znan tudi kot MSD Pharma, predložil podatke Upravi za zdravstvene vede (HSA) in dobil dovoljenje za uporabo v Singapurju. To zdravilo bo zagotovilo, da bodo imeli na voljo vrsto možnosti za zdravljenje covida-19 za različne skupine pacientov, je sporočilo ministrstvo.

Eksperimentalno zdravilo molnupiravir. FOTO: Reuters
Eksperimentalno zdravilo molnupiravir. FOTO: Reuters


07.30 Los Angeles: v bare, restavracije, salone le še cepljeni

Voditelji Los Angelesa so v sredo odobrili eno najstrožjih državnih pooblastil za cepljenje, gre za ukrep, ki bo zahteval, da so cepljeni vsi tisti, ki vstopijo v bare, restavracije, salone oziroma pedikuro, fitnese oziroma telovadnice in celo tekme Lakersov, piše spletni portal Huffpost. Mestni svet je z 11 glasovi prednosti glasoval za odlok, ki bo tako zahteval dokazilo o polni precepljenosti do 4. novembra. Za to potezo so se odločili, potem ko je svet prejšnji teden preložil glasovanje za obravnavo pomislekov, ki segajo od tega, kdo bi bil lahko kaznovan zaradi kršitev, do tega, ali bi zaposleni lahko postali žrtve napadov potrošnikov, katere bi ti morali preverjati, ali so cepljeni. Odlok je že naletel na kritike, ki menijo, da bodo s tem diskriminirani tisti, ki se nočejo ali ne morejo cepiti. Tudi v poslovnih trgovskih verigah pravijo, da bo ta odlok v mestu povzročil kaos, ker so pravila o cepljenju v okolici Los Angelesa manj striktna. Člani sveta pa ta odlok podpirajo, da bi zmanjšali hujše izbruhe virusa. Lansko zimo se je namreč to mesto soočalo z velikim porastom števila okužb in hospitalizacij.

FOTO: Roslan Rahman/AFP
FOTO: Roslan Rahman/AFP


07.00 Novozelandci morajo računati na to, da bodo prišli v stik z virusom pred božičem

Vsi tisti Novozelandci, ki doslej še niso prišli v stik s covidom-19, se morajo pripraviti, da se bodo z njim srečali do božiča, je ob pospešenem cepljenju opozoril vodilni epidemiolog te otoške države, piše britanski Guardian. Premierka Jacinda Ardern je v ponedeljek napovedala, da bo ambiciozna strategija odprave virusa s povečanjem stopnje cepljenja kmalu odpravljena. Ta poteza pa je povzročila nekaj alarma med strokovnjaki, ki opozarjajo, da bi lahko sprememba strategije in popuščanje omejitev, medtem ko je stopnja cepljenja še vedno nizka, nesorazmerno prizadela skupnosti, ki so ranljive za virus, vključno z Maori in Pasifiko. Država je v četrtek v skupnosti poročala o 29 novih primerih različice delta, s čimer se je skupni najnovejši izbruh povzpel na 1448. Nekaj ​​več kot 77 odstotkov Novozelandcev, starejših od 12 let, je dobilo prvi odmerek cepiva, 49 odstotkov pa jih je v celoti cepljenih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine