Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Koreja izdeluje nove balistične rakete?

Ameriški obveščevalci opazili dogajanje v tovarni v Severni Koreji, kjer izdelujejo balistične rakete. 
Donald Trump in Kim Džong Un FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Donald Trump in Kim Džong Un FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
S. S.
31. 7. 2018 | 06:57
31. 7. 2018 | 10:58
1:55
Severna Koreja bi lahko izdelovala nove medcelinske balistične rakete, ki bi lahko dosegle ZDA, kljub nedavnim dogovorom, da se bo ta izolirana država odpovedala svojemu jedrskemu programu.

Ameriški vohunski sateliti so posneli fotografije in infrardeče posnetke, ki prikazujejo premike vozil z delovišča Sunumdong in z njega, ni pa jasno, kako daleč je že gradnja, Reuters navaja uradnika, ki je zaradi tajnosti podatkov želel ostati anonimen. 

Washington Post je v ponedeljek poročal, da Severna Koreja očitno gradi eno ali dve medcelinski balistični raketi v tovarni na obrobju Pjongjanga. V tovarni, kot je znano, so zgradili hvasong-15, ki je prva severnokorejska medcelinska balistična raketa, ki je sposobna doseči ZDA. Za Reuters pa je uradnik pojasnil, da posnetki prikazujejo tovornjak, kakršne v državi uporabljajo za prevoz balističnih raket. Ker je bil tovornjak prekrit s ponjavo, ni mogoče vedeti, kaj, če sploh kaj, je prevažal. 

To niso prva poročila, da Severna Koreja nadaljuje svoj orožarski program, kar meče senco dvoma o trdnosti dogovora, ki sta ga v Singapurju junija sklenila ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un

Po prvem, zgodovinskem srečanju se je Severna Koreja zavezala, da se bo odpovedala jedrskemu programu, Trump je na to tudi poudaril, da država ne predstavlja več jedrske grožnje. A ameriški prvi mož je bil nemudoma tarča kritik, da pravzaprav ni dobil nobene trdne zaveze, da Kim Džong Un ni imel fige v žepu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine