Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Savdijki, ki je pobegnila od družine, podelili status begunke

Dekle se boji za življenje, saj se je odrekla islamu. 
Rahaf Mohamed al Kunun FOTO: AFP/Getty Images
Rahaf Mohamed al Kunun FOTO: AFP/Getty Images
S. S., STA
9. 1. 2019 | 07:40
9. 1. 2019 | 08:31
2:10
Združeni narodi so Savdijki, ki je pobegnila od svoje družine in ni hotela zapustiti hotela v Bangkoku, podelili status begunke, je sporočila avstralska vlada.

Osemnajstletna Rahaf Mohamed al Kunun se v ponedeljek ni hotela vkrcati na letalo za Kuvajt in se je zaprla v hotelsko sobo. Bala se je namreč, da jo bo družina ubila, ker se je odrekla islamu.

Visoki komisariat ZN za begunce je njen primer predal Avstraliji, kjer naj bi jo namestili. Iz avstralskega notranjega ministrstva so bili skopi s pojasnili, sporočili so le, da bodo njen primer obravnavali kot vse druge.
Na Tajsko sta medtem prispela njena oče in brat, a je zavrnila snidenje.

V Savdski Arabiji se odpoved veri kaznuje s smrtjo.

Tajska ni podpisnica konvencije ZN za begunce in prosilce za azil običajno izžene ali pa morajo več let čakati, da se prostor pod soncem zanje najde v tretjih državah. UNHCR meni, da Tajska ne bi smela vsakega prosilca za azil poslati nazaj v državo, iz katere je pobegnil, zgolj zato, ker sledi načelu nesprejemanja tujcev.

Savdska vlada je medtem prek svojega veleposlaništva v Bangkoku sporočila, da ni terjala deportacije Rahaf, in dodala, da gre za družinsko zadevo, nad katero pa bedi tudi veleposlaništvo. Že pred tem je zanikala, da je poslala svoje predstavnike v Bangkok na srečanje z dekletom.

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da so Savdijke, ki zbežijo, pogosto žrtve družinskega nasilja in da jim kratijo svobodo, če jih vrnejo proti njihovi volji. Savdska kraljevina je bila večkrat tarča kritik zaradi pravic žensk. V državi velja sistem skrbništva, ko moški nadzorujejo sorodnice in se odločajo v njihovem imenu. Ženske pa so še vedno lahko kaznovane za »moralne« zločine ali postanejo žrtve »ubojev iz časti«, ki jih izvedejo družinski člani.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine