Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija: V raketnem napadu ob poljski meji ubiti tuji borci

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini, kjer poteka vojna.
Po raketnem napadu na vojaško bazo Javoriv blizu poljske meje reševalci oskrbujejo ranjence. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Po raketnem napadu na vojaško bazo Javoriv blizu poljske meje reševalci oskrbujejo ranjence. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
L. Z., M. B., STA
13. 3. 2022 | 07:20
14. 3. 2022 | 00:09
12:16

18.00 V raketnem napadu na zahodu Ukrajine naj bi bilo ubitih več tujih borcev

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da je Rusija v napadu na objekte na zahodu Ukrajine v bližini Lvova, uporabila natančna orožja dolgega dosega s katerima je uničila dve bazi, ki naj bi jih Ukrajina uporabljala za urjenje »tujih plačancev«, poroča Reuters. »Uničenih je bilo 180 tujih plačancev in orgomno tujega orožja,« je zatrdil. Kooordinator nizozemskih borcev v ukrajinskih tujskih enotah Gert Snitselaar je sporočil, da je med ranjenimi več nizozemskih borcev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

16.10 Predvidena nova pogajanja

Ukrajina si prek posrednic Izraela in Turčije prizadeva za pripravo novih pogajanj z Rusijo. Kot je danes na ukrajinski televiziji še dejal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, z obema državama usklajujejo kraj in okvir za pogajanja, poroča agencija Reuters.

Podoljak je poleg tega po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejal, da pogajalci pripravljajo pravni okvir za glavna vprašanja. Pri tem v pogovoru za ruski Kommersant ni izključil možnosti, da bi pri podpisu morebitnega dokumenta sodelovale tretje strani, ki so posredno ali neposredno vpletene v dogajanje v Ukrajini.

Tudi član ruske pogajalske delegacije Leonid Slucki je danes za rusko televizijo RT dejal, da bi lahko delegaciji dosegli dogovor in morda celo podpisali skupen dokument. »Če primerjamo stališča obeh delegacij na samem začetku pogajanj in danes, vidimo občuten napredek (...) Osebno pričakujem, da bi se lahko ta napredek v nekaj dneh razvil v skupno stališče in da bi lahko podpisali nekatere dokumente,« je dodal po navedbah Tassa.

Blizu Kijeva je bil danes ubit ameriški novinar. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Blizu Kijeva je bil danes ubit ameriški novinar. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

14.45 Blizu Kijeva ubit ameriški novinar

V Irpinu pri Kijevu je bil danes ubit ameriški novinar, dva dopisnika pa sta ranjena, poročajo tuje tiskovne agencije. Na nadzorni točki naj bi snemali ukrajinske begunce. Ameriški novinar Brent Renaud in njegova sodelavca sta snemala na nadzorni točki, ko so ju presenetili streli. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je 51-letnega Renauda naboj zadel v vrat in je bil na mestu mrtev, ranjenega kolega pa so odpeljali v bolnišnico.

Renaud je bil sodelavec ameriškega časnika New York Times, od koder pa so sporočili, da ga v Ukrajino niso napotili oni. Sprva so iz Irpina poročali o enem ranjenem novinarju, pozneje pa je načelnik kijevske policije Andrij Nebitov na Twitterju zapisal, da sta bila ranjena dva novinarja. Po navedbah ukrajinskih virov, naj bi streljali Rusi, a francoska tiskovna agencija AFP dodaja, da za zdaj še ni potrjeno, kdo je odgovoren.

Na vzhodu Ukrajine se ruske sile približujejo Harkovu in Mariupolju, kjer naj bi poskušale obkoliti ukrajinske borce. Na fotografiji uničena postaja za tramvaj v Harkovu. FOTO: Sergey Bobok/AFP
Na vzhodu Ukrajine se ruske sile približujejo Harkovu in Mariupolju, kjer naj bi poskušale obkoliti ukrajinske borce. Na fotografiji uničena postaja za tramvaj v Harkovu. FOTO: Sergey Bobok/AFP

14.00 London poziva Britance, naj odprejo vrata Ukrajincem

Potem ko je bil London tarča kritik zaradi zadržanega odnosa do ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, so v Združenem kraljestvu danes predstavili nov program sprejemanja beguncev. Ta slednjim omogoča bivanje pri Britancih do treh let.

Program Domovi za Ukrajino bo omogočil več deset tisočim dostop do dela, zdravstvene oskrbe in izobraževanja, čeprav nimajo sorodnikov v Veliki Britaniji, je za televizijo Sky News po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik vladnega kabineta Michael Gove.

Vlada po njegovih besedah poskuša doseči, da se vsak razpoložljiv dom odpre tistim, ki bežijo pred pregonom. »V naši državi imamo veliko ljudi, ki so odprtega srca in lahko ponudijo dom. Enako velja za podjetja in dobrodelne sklade,« je povedal.

Tisti, ki bodo ponudili streho nad glavo Ukrajincem, bodo prejeli 350 funtov (418 evrov) mesečno, s tem da se morajo zavezati, da jim bodo omogočili bivanje za najmanj šest mesecev. Pred tem bodo britanski gostitelji varnostno pregledani, da bi tako zagotovili varnost še posebej ženskam in otrokom iz Ukrajine. Begunci bodo po poročanju AFP še vedno potrebovali vizum za bivanje na Otoku, a so postopki, kako lahko pridejo do njega, poenostavljeni.

13.20 Na Poljsko skoraj 1,7 milijona beguncev iz Ukrajine

Na Poljsko se je od začetka ruske invazije 24. februarja zateklo skoraj 1,7 milijona beguncev iz Ukrajine, je danes tvitnila poljska obmejna straža. Samo v soboto je mejo prečkalo okoli 79.800 ljudi, kar je pet odstotkov več kot prejšnji dan.

Od polnoči do 7. ure davi je poljska obmejna straža naštela 16.800 ukrajinskih beguncev. Dotok beguncev na Poljsko je največji na mejnem prehodu Medyka na jugovzhodu države.

FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Trenutno ni uradnih podatkov, koliko jih ostane na Poljskem in koliko jih potuje naprej v druge države EU, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska invazija na Ukrajino je privedla tudi do velikega pritoka beguncev v mesto Berehove na zahodu Ukrajine ob meji z Madžarsko. Od tam pa se množično odseljujejo prebivalci madžarske narodnosti, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko. Okoli polovica od 22.000 prebivalcev dvojezičnega mesta Berehove je namreč Madžarov in ti se zdaj večinoma selijo k sorodnikom na Madžarsko.

FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Medtem so v hotelih, penzionih in tudi šolskih stavbah tega mesta nameščeni ukrajinski begunci in na ulicah je zdaj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP slišati večinoma le ukrajinščino. Po navedbah županstva Berehove trenutno gosti od 4000 do 5000 notranje razseljenih beguncev.

12.10 Napad v bližini Lvova terjal smrtne žrtve

V današnjem ruskem raketnem napadu na ukrajinsko vojaško oporišče pri Lvovu blizu meje s Poljsko je bilo po zadnjih podatkih ubitih 35 ljudi. Kot je še sporočil tamkajšnji guverner Maksim Kozicki, je 134 ljudi ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V Mikolajivu pa naj bi v ruskem letalskem napadu danes umrlo devet ljudi.

Po navedbah Kozickega so ruske sile na Mednarodni center za mirovne in varnostne operacije okoli 40 kilometrov severozahodno od Lvova izstrelile več kot 30 raket.

Po navedbah agencije Reuters gre za oporišče Javoriv, ki leži manj kot 25 kilometrov od meje s Poljsko in je eden največjih vojaških poligonov v Ukrajini. Tam potekajo tudi vojaške vaje s članicami Nata.

Število žrtev vojne narašča. FOTO: Roman Baluk/Reuters
Število žrtev vojne narašča. FOTO: Roman Baluk/Reuters

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sporočil, da je bil tarča napada učni center, v katerem se šolajo tudi pripadniki mednarodnih mirovnih enot. Tam naj bi bili še tik pred začetkom vojne v Ukrajini inštruktorji Nata.

Zaenkrat po navedbah DPA ni znano, ali so med smrtnimi žrtvami današnjega letalskega napada tudi tuji državljani.

»To je še en teroristični napad na mir in varnost v bližini meje EU in Nata,« je tvitnil minister. Severnoatlantsko zavezništvo je znova pozval k vzpostavitvi prepovedi preletov nad Ukrajino, kar pa je Nato pred tem že zavrnil.

11.50 Številne aretacije na protivojnih protestih v Rusiji

Na novih protestih v Rusiji proti vojni v Ukrajini je bilo po navedbah aktivistov za zaščito človekovih pravic aretiranih več kot 60 ljudi. Aretacijam so bili priča na shodih v 14 mestih, je davi sporočila organizacija OVD-Info.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je pričakovati, da bo število aretiranih čez dan naraščalo.

Aretacije so potekale med drugim v Vladivostoku na skrajnem vzhodu Rusije, Irkutsku ob Bajkalskem jezeru in sibirskem Tomsku. Fotografije in videoposnetki na družbenih omrežjih kažejo, kako policisti v čeladah in polni opremi vlečejo posameznike.

Skupno je bilo v Rusiji po navedbah OVD-Info od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja aretiranih več kot 13.800 ljudi.

V Moskvi so turistično zelo obiskano območje ob Kremlju obdali s kovinskimi ograjami in tako preprečili dostop do njega, je poročal dopisnik dpa. Za primer novih protestov je v pripravljenosti na stotine pripadnikov posebne policijske enote, nekateri so opremljeni z neprebojnimi jopiči in čeladami. Oborožene osebe in vozila za prevoz priprtih je opaziti tudi pred dumo.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je pred dnevi pozval sodržavljane k nadaljevanju protestov proti ruski invaziji na Ukrajino.

10.20 »Rusija plačuje visoko ceno za vsak napredek«

Na vzhodu Ukrajine se ruske sile približujejo Harkovu in Mariupolju, kjer naj bi poskušale obkoliti ukrajinske borce, je danes zjutraj na twitterju zapisalo britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na obveščevalne službe.

»Ruske sile, ki napredujejo s Krima, poskušajo obkoliti Mikolajiv in prodreti na zahod proti Odesi,« so zapisali na britanskem ministrstvu in dodali, da Rusija »plačuje visoko ceno za vsak napredek«, saj se ukrajinske sile odločno upirajo.

Tudi generalštab ukrajinske vojske je na facebooku danes zapisal, da poskušajo ruske enote napasti Mariupolj ter da so skupaj s proruskimi separatisti napredovale v njegova vzhodna predmestja.

Napeto je tudi v Sievierodonecku v Luganski regiji. Proruski separatisti so po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova zavzele vzhodni in južni del tega mesta s 100.000 prebivalci, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Ukrajinska vojska je pred tem sporočila, da v kratkem pričakuje rusko ofenzivo na Sievierodoneck, dodaja nemška tiskovna agencija DPA.

Rusi so medtem v mestu Melitopolj na jugu države postavili na oblast lokalno prorusko poslanko Galino Danilčenko, potem ko so v petek po navedbah Kijeva ugrabili župana Melitopolja Ivana Fedorova. Danilčenkova je prebivalce po navedbah DPA pozvala, naj »se prilagodijo novi realnosti«.

Iz Mikolajiva na jugu Ukrajine poročajo, da je bilo v ruskem letalskem napadu danes ubitih devet ljudi. Novico je na telegramu objavil guverner tamkajšnje regije Vitalij Kim, podatki pa niso neodvisno preverjeni, poroča AFP.

8.10 V Kijevu priprave na spopad za prestolnico

Vodja urada ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je po navedbah AFP dejal, da je Kijev dejansko že oblegan, vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice. Kijevu se ruske sile približujejo s severa, zahoda in severovzhoda.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer pozno sinoči v video nagovoru sporočil, da Rusi ne morejo zavzeti Ukrajine. »Ruski napadalci nas ne morejo zavojevati. Nimajo moči, nimajo duha. Držijo se le nasilja, le terorja, le orožja. In tega imajo veliko,« je dejal Zelenski.

7.30 Rusi napadli na zahodu Ukrajine

Danes zjutraj je v bližini ukrajinskega mesta Lvov, ki leži na zahodu države, odjeknilo več eksplozij. Fotografije na družbenih omrežjih prikazujejo velike stebre dima, ki se dvigajo iz smeri vojaškega poligona Javoriv, manj kot 40 kilometrov oddaljenega od Lvova. Gre za Mednarodni center za mirovne in varnostne operacije, je na svojem facebook profilu davi zapisal vodja regionalnih oblasti v Lvovu Maksim Kozicki. Za usposabljanje ga poleg ukrajinskih vojakov uporablja tudi zveza Nato, od poljske meje pa je oddaljeno le dvajset kilometrov. Kot je dodal Kozicki, so na oporišče izstrelili osem raket.

Skozi Lviv se je v preteklih dneh proti Poljski odpravilo na tisoče beguncev. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
Skozi Lviv se je v preteklih dneh proti Poljski odpravilo na tisoče beguncev. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Novico je že potrdil župan mesta Andrej Sadovij. Skozi Lviv se je v preteklih dneh proti Poljski odpravilo na tisoče beguncev.

O zvokih siren poročajo tudi v Ivano-Frankovsku, Ternopilu in Rivnah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine