Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ropotanje z balkonov proti županu

Kako dolgo se bo Milan Bandić obdržal na županskem stolčku, je odvisno od političnega kupčkanja.
Bandić (na fotografiji desno, na včerajšnji tiskovni konferenci) se izogiba odgovorom na neprijetna novinarska vprašanja, vse večje luknje v mestni blagajni pa poskuša zamašiti s prodajo več počitniških domov, ki jih ima Zagreb ob hrvaški obali. Foto: Cropix
Bandić (na fotografiji desno, na včerajšnji tiskovni konferenci) se izogiba odgovorom na neprijetna novinarska vprašanja, vse večje luknje v mestni blagajni pa poskuša zamašiti s prodajo več počitniških domov, ki jih ima Zagreb ob hrvaški obali. Foto: Cropix
9. 4. 2020 | 11:18
9. 4. 2020 | 11:21
4:22
Čeprav se protesti proti­ ­zagrebškemu županu nadaljujejo, bo Milan Bandić­ še naprej vodil hrvaško prestolnico,­ ker ima tiho podporo premiera Andreja­ Plenkovića. Ne glede na slabosti ­mestne uprave, ki sta jih razgalila ­potres v Zagrebu in izbruh epidemije.

Kako dolgo se bo Milan Bandić, ki je prepričan o ponovni izvolitvi na prihod­njih županskih volitvah v hrvaški prestolnici, obdržal na stolčku, je odvisno od kravjih kupčij, ki jih sklepata HDZ in njegova stranka Bandić Milan 365 – stranka dela in solidarnosti. Bandićevi poslanci zagotavljajo stabilno večinsko podporo vladi Andreja Plenkovića v saboru, svetniki HDZ pa se strinjajo z večino njegovih projektov v mestni skupščini. Zagrebški župan se zanaša tudi na lokalno kapilarno interesno mrežo, ki jo je zgradil med vladavino.


Jeziček na saborski tehtnici


Ker je Bandić jeziček na saborski tehtnici v prid vladi, bi ga lahko ogrozil kandidat HDZ v tekmi za zagrebškega župana, ki ga HDZ ni imela od prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Na vrhu seznama najbolj priljubljenih politikov je zdravstveni minister Vili Beroš, ki ni zanikal govoric, da bo HDZ poskusila unovčiti njegovo priljubljenost z zmago v županski tekmi. Beroš uživa podporo zaradi suverenega vodenja zdravstvenega sistema v času epidemije.

Zagreb te kliče se imenuje civilna iniciativa, ki prebivalce hrvaške prestolnice poziva, naj ob petkih ropotajo z balkonov proti ­Bandiću »Odstopi, dovolj je«. Foto: facebook
Zagreb te kliče se imenuje civilna iniciativa, ki prebivalce hrvaške prestolnice poziva, naj ob petkih ropotajo z balkonov proti ­Bandiću »Odstopi, dovolj je«. Foto: facebook


Razplet bo odvisen predvsem od Plenkovića, ki je na volitvah novega predsednika HDZ premočno premagal protikandidata strankarske desnice Mira Kovača. Volitve so pokazale, da se približno petina članstva ne strinja s Plenkovićem, ki predstavlja HDZ kot sodobno evropsko desnosredinsko demokrščansko stranko. Nezadovoljstvo članstva s Plenkovićevim vodenjem stranke še ni doseglo kritične točke.

Na drugi strani ne smemo zanemariti dejstva, da Bandić velja za izkušenega politika, ki je več kot prepričljivo zmagal na vseh šestih lokalnih volitvah od leta 2000. V letih 2014 in 2015 je bil dvakrat v priporu, na prostosti je zaradi rekordne varščine. Sojenja za zlorabo položaja in korupcijo se še dolgo ne bodo končala s pravnomočnimi sodbami. Bandić računa na to, da bo njegova politična moč odločala tudi o izidu sodnega procesa, povezanega z afero Agram, v kateri je bil obtožen milijonskih podkup­nin in neplačevanja davkov na donacije med predsedniško kampanjo. Če bo oproščen, ni izključeno, da bo na parlamentarnih volitvah dosegel vidnejši rezultat, kar pomeni, da brez Bandića ne bo mogoče sestaviti vlade.


 

Ropotanje in žvižgi


V Zagrebu so se pred izbruhom epidemije novega koronavirusa vrstili množični protesti proti Bandiću. Protestniki so zahtevali, naj odstopi zaradi težav z odlaganjem smeti in klientelističnih sprememb splošnega urbanističnega­ načrta. Po potresu so mu zamerili, da je porabil veliko denarja za fontane in žičnico proti Sljemenu, namesto da bi poskrbel za varnejše in sodobnejše objekte, vsaj za otroke in zdravstvo. Ker je veliko Zagrebčanov zaradi epidemioloških ukrepov za zajezitev širitve okužbe v izolaciji, proti Bandiću protestirajo z balkonov; s piščalkami, lonci, pokrovkami in še čim.

V zadnjih javnomnenjskih anketah komercialnih televizij Nova TV in RTL je vsak peti vprašani ocenil zagrebškega župana negativno. Bandić se izogiba odgovorom na nevšečna novinarska vprašanja, nadaljuje nepotistično zaposlovanje v mestni upravi in mestnih podjetjih, vse večje luknje v mestni blagajni pa poskuša zamašiti s prodajo več počitniških domov in turističnih objektov, ki jih ima Zagreb ob hrvaški obali. Čeprav so zlasti Zagrebčani, ker gre za njihov denar, zgroženi nad njegovo politično korupcijo, je bilo doslej nemalo ljudi pripravljenih zamižati na obe očesi in ­glasovati zanj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine