Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Resne skrbi, da bo delta pokvarila poletje

Iz Bruslja pozivi državam članicam, naj podvojijo prizadevanja za cepljenje in naredijo vse, da se prekine veriga širjenja.
V Lizboni, ki je že drugi konec tedna pod strožjim zaprtjem, gre pri treh četrtinah okužb za različico delta. Foto Pedro Nunes/Reuters
V Lizboni, ki je že drugi konec tedna pod strožjim zaprtjem, gre pri treh četrtinah okužb za različico delta. Foto Pedro Nunes/Reuters
28. 6. 2021 | 06:00
28. 6. 2021 | 12:36
3:38
Čeprav naj bi bil 1. julija veliki dan, ko bo digitalno covidno potrdilo lahko precej olajšalo potovanja znotraj EU, zaradi hitrega širjenja različice delta kaže, da bodo države članice spet začele bolj ali manj (ne)usklajeno sprejemati svoje ukrepe.

Tako bo Nemčija od torka Portugalsko obravnavala kot območje s posebno visokim tveganjem okužbe s široko pojavnostjo različice virusa sars-cov-2 in omejitvami, od testov do karantene, za potnike, ki prihajajo od tam. EU je pred dvema tednoma sicer sprejela posodobljena priporočila o omejitvah, s katerimi želijo uskladiti odzivanje in ukrepanje. Ves čas pandemije namreč države članice med zaostrovanjem solirajo in na stari celini ustvarjajo nepregleden sistem različnih, že tako hitro spreminjajočih se pravil.



Eno od priporočil je, da od imetnikov digitalnih potrdilu o covidu-19 ne bi smeli zahtevati testiranja, odhoda v karanteno ali samoizolacije, če so polno cepljeni s cepivom, ki ga je odobrila Ema, in če je od polnega cepljenja preteklo vsaj 14 dni. Če bi se epidemiološke razmere v regiji hitro poslabšale, zlasti zaradi velike razširjenosti skrb ali pozornost vzbujajočih različic, pa bi države članice lahko sprožile zasilno zavoro. Na tej podlagi bi morale od cepljenih in tistih s preboleno boleznijo zahtevati testiranje ali pa tudi odhod v karanteno ali samoizolacijo.


Kako preprečiti četrti val?


Že na vrhu EU konec tedna je bilo slišati številna svarila glede širjenja različic. Nemška kanclerka Angela Merkel je opozarjala, da zaradi širjenja delte v nekaterih državah članicah in tudi večje pogostnosti v Nemčiji »žal ne morem reči, da se približujemo koncu pandemije«. Zato je bilo veliko pozivov k nadaljevanju zagona pri cepljenju, testiranju, maskam v zaprtih prostorih. »Moramo poskusiti vse, da preprečimo četrti val,« je prepričana Merklova.

»Cepiti, cepiti, cepiti,« je glavno vodilo predstavila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Znotraj EU se pojavljajo kritike držav, kot je Grčija, ki vabijo turiste iz tretjih držav, v katerih se hitro širi različica delta ali kjer so uporabljali cepiva, ki v EU (še) niso odobrena. Glede tega na ravni EU še ni usklajenega delovanja. Tudi Portugalska je bila prejšnji teden tarča kritik, ker je pred mesecem dni odprla vrata britanskim turistom kljub pogosti različici delta na Otoku. Portugalska ima najvišjo incidenco okužb v EU, v štirinajstih dneh 124 primerov na 100.000 prebivalcev.

V Lizboni, ki je že drugi konec tedna pod strožjim zaprtjem, gre pri treh četrtinah okužb za različico delta. Po oceni evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) naj bi bila konca avgusta odgovorna za 90 odstotkov okužb v EU. »Za necepljene in le delno cepljene je različica delta prava grožnja,« je za Welt poudarila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides in pozvala države članice, da podvojijo prizadevanja za cepljenje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine