Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Razširitev ali krčenje Bricsa?

Zdelo se je, da je Kitajska dobila pomembno točko, kar zadeva razširitev Bricsa, zdaj je del tega uspeha negotov.
Novoizvoljeni argentinski predsednik Javier Milei je že med kampanjo kritiziral komunistično Kitajsko, pa tudi Brics. FOTO: Luis Robayo/AFP
Novoizvoljeni argentinski predsednik Javier Milei je že med kampanjo kritiziral komunistično Kitajsko, pa tudi Brics. FOTO: Luis Robayo/AFP
22. 11. 2023 | 05:00
7:46

V nadaljevanju preberite:

»To bi bila resna napaka.« S temi besedami je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning včeraj komentirala namige iz Buenos Airesa, da bi lahko vlada novoizvoljenega predsednika Javierja Mileia pretrgala stike s Kitajsko in Brazilijo ter svojo državo umaknila s praga Bricsa, katerega polnopravna članica naj bi postala že 1. januarja prihodnje leto.

Argentina je namreč ena od šestih držav, ki jim je bil odobren vstop v forum, katerega članice so za zdaj Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika. Prav pričakovana razširitev bi bila najbolj jasen kazalnik vse večjega vpliva in pomena te živopisne skupine.

Novi člani naj bi bili še Savdska Arabija, Iran, Egipt, Etiopija in Združeni arabski emirati, takoj po objavi rezultatov predsedniških volitev v Argentini je Kitajska ponovila svojo podporo širitvi te »pomembne platforme za rastoče trge in države v razvoju, končni cilj te širitve je krepitev solidarnosti in sodelovanja ob ohranitvi skupnih interesov«.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine