Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Putin v Doneck in Lugansk napotil vojsko za »ohranjanje miru«

Ali Rusija na jugovzhodu Ukrajine pripravlja nov krimski scenarij? EU ostro nasprotuje priznanju neodvisnosti Ljudskih republik Doneck in Lugansk.
Putin med nagovorom ljudstva. Ni sicer še jasno, kdaj naj bi ruski vojaki krenili čez mejo. FOTO: Reuters Tv Via Reuters
Putin med nagovorom ljudstva. Ni sicer še jasno, kdaj naj bi ruski vojaki krenili čez mejo. FOTO: Reuters Tv Via Reuters
M. B., B. Č., P. Ž., STA
21. 2. 2022 | 19:36
22. 2. 2022 | 13:31
8:06

Ruski predsednik Vladimir Putin je skupaj z voditeljama samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk, Denisom Pušilinom in Leonidom Pašečnikom, podpisal dokument o priznanju neodvisnosti teh držav in medsebojnem zavezništvu. Ruska duma je prejšnji teden Putina pozvala k priznanju neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk.

image_alt
Bruselj pošilja ostrejša sporočila Moskvi

Kremelj je sporočil, da je bil poziv za priznanje neodvisnosti vložen »v povezavi z vojaško agresijo ukrajinskih oblasti in množičnim obstreljevanjem ozemlja Donbasa, ki vodi v trpljenje civilnega prebivalstva,« poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V regije napotena ruska vojska

Obenem je predsednik Putin danes odredil tudi napotitev ruske vojske za »ohranjanje miru« v separatističnih regijah v Ukrajini. Ni sicer še jasno, kdaj naj bi ruski vojaki krenili čez mejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proruski aktivisti med proslavljanjem ruskega priznanja neodvisnosti dveh regij na vzhodu Ukrajine. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Proruski aktivisti med proslavljanjem ruskega priznanja neodvisnosti dveh regij na vzhodu Ukrajine. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

V dveh odlokih je Putin obrambnemu ministrstvu ukazal, naj prevzame »funkcijo ohranjanja miru« v obeh ljudskih republikah. Zunanjemu ministrstvu pa je naročil, naj vzpostavi diplomatske odnose z obema regijama, ki sta sicer po mednarodnem pravu del Ukrajine.

V nagovoru ljudstva opozoril pred genocidom

Putin je poudaril, da je Rusija še vedno pripravljena na dialog z Zahodom - z Natom in ZDA. Predpogoji za to je konec širitve Nata na Vzhod, opustitev nameščanja sistemov protiraketne obrambe in umik Nata na položaje iz leta 1997, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Putin.

V dolgem nagovoru ljudstvu je med drugim oznanil, da se boji genocida ruske etnične manjšine na vzhodu Ukrajine, ki se z ukrajinsko državo bojuje že od državnega udara v Ukrajini 2014. Razmere na vzhodu Ukrajine so se v zadnjih dneh še zaostrile.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes ukrajinski vojski očitali nove napade, v katerih sta bili po njihovih navedbah ubiti najmanj dve osebi. Ruska vojska je tudi sporočila, da je v spopadih na ruskem ozemlju ubila pet ukrajinskih saboterjev. Ukrajina je navedbe zanikala.

Nemšli kancler Scholz in francoski predsednik Macron. FOTO: Pool Reuters
Nemšli kancler Scholz in francoski predsednik Macron. FOTO: Pool Reuters

Borrell za zasedanje Varnostnega sveta ZN

Kot so po sporočili iz Elizejske palače, je Macron nocoj že sklical svet za nacionalno varnost, ki bo ocenil razmere v Ukrajini. V strahu pred skorajšnjo rusko invazijo je sestanek sveta za nacionalno varnost napovedal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

EU ruskega predsednika Vladimirja Putina poziva, naj spoštuje mednarodno pravo ter naj ne prizna neodvisnosti proruskih separatistov v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk. Če bo to storil, se je EU pripravljena odzvati odločno in enotno, je danes v Bruslju izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Borrell je povedal, da so med današnjim zasedanjem zunanjih ministrov EU z veliko zaskrbljenostjo spremljali razpravo v okviru ruskega varnostnega sveta. Izpostavil je tudi, da veleposlaništva in diplomatska predstavništva 26 članic unije in EU v Kijevu ostajajo odprta in v celoti delujoča. Izjema je le ena članica.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Borerell je obsodil rusko »t.i. mirovno misijo v t.i. ljudskih republikah Doneck in Lugansk« kot »jasno agresijo proti Ukrajini«. Ocenil je, da gre za jasno kršitev ukrajinske ozemeljske celovitosti in suverenosti. »Varnostni svet Združenih narodov bi se moral sestati takoj,« je tvitnil.

Ob tem je bil Borrell oster do Belorusije, ki ji je očital, da izgublja svojo suverenost in postaja satelit Moskve. Opozoril je, da bodo tudi Belorusijo doletele ostre sankcije, če bo sodelovala v napadu na Ukrajino, beloruske oblasti pa pozval, naj dobro premislijo, kako želijo, da jih vidita mednarodna skupnost in zgodovina.

EU se je sicer danes odločila za podporo ukrajinski vojski z vojaškim izobraževanjem, v državo pa bo poslala tudi misijo strokovnjakov za kibernetsko varnost, je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Putin med podpisom dokumenta o priznanju neodvisnosti in medsebojnem zavezništvu. FOTO: Alexey Nikolsky/Afp
Putin med podpisom dokumenta o priznanju neodvisnosti in medsebojnem zavezništvu. FOTO: Alexey Nikolsky/Afp

V obstreljevanju ubit civilist

Na vzhodu Ukrajine je bil v obstreljevanju vasi, ki je pod nadzorom ukrajinske vojske, danes ubit ukrajinski civilist, so sporočile lokalne oblasti. Do incidenta je prišlo ob naraščanja bojazni pred skorajšnjo rusko invazijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilist, 52-letni moški, je bil ubit v napadu na naselje Novolugansk približno 35 kilometrov severno od Donecka, trdnjave ruskih separatističnih upornikov, poroča AFP.

Gre za prvo uradno potrjeno civilno žrtev letos v konfliktu na vzhodu Ukrajine, ki je od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, zahteval več kot 14.000 življenj, 1,5 milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Kasneje je ukrajinska stran še sporočila, da sta v obstreljevanju vasi Zaijcevo, ki je 30 kilometrov severno od Donecka, umrla tudi dva ukrajinska vojaka, trije vojaki pa so bili ranjeni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine