Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Puigdemont je zapustil Sardinijo in se vrnil v Bruselj

O njegovi morebitni izročitvi Španiji bo sodišče odločalo prihodnji teden, do takrat pa sme ostati na prostosti.
Carles Puigdemont na tiskovki z županom italijanskega Alghera  Mariom Conocijem 26. septembra 2021. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Carles Puigdemont na tiskovki z županom italijanskega Alghera  Mariom Conocijem 26. septembra 2021. FOTO: Yara Nardi/Reuters
27. 9. 2021 | 14:00
27. 9. 2021 | 14:17
1:54
Po kratkotrajnem pridržanju je nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont zapustil Sardinijo in se danes vrnil v Bruselj. Se pa je pripravljen vrniti na italijanski otok, kjer bo prihodnji teden potekalo zaslišanje glede njegove izročitve Španiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Je v Bruslju in se bo na Sardinijo vrnil v nedeljo, je povedal odvetnik katalonskega politika Gonzalo Boye.

Puigdemonta, ki je trenutno poslanec v evropskem parlamentu, so italijanske oblasti v četrtek na zahtevo Španije aretirale ob prihodu na letališče v mestu Alghero na Sardiniji. O njegovi morebitni izročitvi Španiji bo sodišče odločalo prihodnji teden, do takrat pa sme ostati na prostosti.

image_alt
Katalonskemu independentistu so se v bran postavili nekateri evropski politiki


58-letnega Puigdemonta Španija išče zaradi obtožb vstajništva v povezavi z izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Evropski parlament je marca tako njemu kot še dvema neodvisnosti naklonjenima poslancema odvzel imuniteto.
Čeprav je pritožbeni postopek v zadevi na Sodišču EU še v teku, trojica v vmesnem času ostaja brez zaščite, saj je sodišče julija zavrnilo njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete.

Referendum oktobra 2017 so katalonske oblasti izpeljale kljub prepovedi Madrida. Nekaj tednov pozneje je vlada v Kataloniji razglasila neodvisnost. Puigdemont se je pred pregonom zatekel v tujino, tiste predstavnike oblasti, ki so ostali, pa so prijeli in jim sodili. Junija letos jih je vlada pomilostila, kamor pa Puigdemont ni bil vključen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine