Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Katalonskemu independentistu so se v bran postavili nekateri evropski politiki

V Italijo se bo vrnil na začetku oktobra, ko ga bodo zaslišali v zvezi s špansko zahtevo o izročitvi zaradi obtožb vstajništva in zlorabe javnega denarja.
Carles Puigdemont med tiskovno konferenco v Algheru na Sardiniji<br />
FOTO: Yara Nardi/Reuters
Carles Puigdemont med tiskovno konferenco v Algheru na Sardiniji<br /> FOTO: Yara Nardi/Reuters
27. 9. 2021 | 08:50
27. 9. 2021 | 08:50
2:40
Nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki so ga v četrtek zvečer aretirali na Sardiniji, v petek pa ga je sodišče v Sassariju na severu otoka izpustilo na prostost, se danes vrača v Belgijo. Tako se je odločil v soboto, ko je stopil pred novinarje v Algheru in pojasnil, da se želi udeležiti današnjega sestanka skupine za zunanjo trgovino, katere član je v evropskem parlamentu. V Italijo se bo, kot je zagotovil, vrnil v začetku oktobra, ko ga bodo (v ponedeljek, četrtega) zaslišali v zvezi s špansko zahtevo o izročitvi zaradi obtožb vstajništva in zlorabe javnega denarja.

image_alt
Novi prelom v natrganih odnosih


Oseminpetdesetletni katalonski politik, ki živi že skoraj štiri leta v eksilu in ne uživa več imunitete evropskega poslanca, vztraja, da bo še naprej svobodno potoval po Evropi. Petkova odločitev italijanskega sodišča, da ga po pridržanju vendarle izpustijo, je zanj potrdilo, da je boj, ki ga bijejo katalonski independentisti, pravilen: »za svobodo, demokracijo, pravico do samoodločbe, svobodo izražanja in svobodo zbiranja«.

FOTO: Miguel Medina/AFP
FOTO: Miguel Medina/AFP


Aretacija Puigdemonta na Sardiniji je povzročila hudo vznemirjenje v Kataloniji, a ne le tam. Mediji so poročali, da so se v petek protestniki dvignili tudi v Londonu, Dublinu, Bruslju, Toulousu, Perpignanu, Luksemburgu pa še v Bilbau in Pamploni, kjer so zahtevali njegovo takojšnjo izpustitev. Independentistu v bran in proti zlorabljanju vladavine prava v EU so se, kot so povzeli pri katalonski tiskovni agenciji, oglasili številni politiki, sploh člani evropskega parlamenta, kot sta Irca Mick Wallace in Clare Daly.

Tudi Nemec Andrej Hunko, član parlamentarne skupščine Sveta Evrope, je dejal, da se mora politično preganjanje prek pravosodja v Španiji končati. Nekdanji italijanski senator Gianni Vernetti je podobno izjavil, da morajo evroposlanci svobodno potovati po Evropi, Italija da je z aretacijo naredila napako. Belgijski evroposlanec Mark Demesmaeker je prav tako solidarnostno tvitnil, da podpira Puigdemonta, v imenu spoštovanja demokratičnih pravic in zakonodaje EU.

Katalonsko-španski konflikt v zadnjem času ni bil deležen veliko medijske pozornosti, konec prejšnjega tedna pa je spet stopil v ospredje, saj so dogajanje na Sardiniji spremljali tudi največji svetovni mediji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine