Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

PSOE vložila nezaupnico proti španskemu premieru

Stranka Ciudadanos, sicer zaveznica vladajoče Ljudske stranke, zahteva predčasne volitve.
Premier Mariano Rajoy (levo) in vodja največje opozicijske stranke PSOE Pedro Sánchez. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Premier Mariano Rajoy (levo) in vodja največje opozicijske stranke PSOE Pedro Sánchez. FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP
Ka. M., STA
25. 5. 2018 | 15:27
25. 5. 2018 | 16:58
3:33
Madrid – Po tem, ko je včeraj vrhovno sodišče dokazalo nezakonito okoriščanje vladajoče konservativne Ljudske stranke (PP), je danes največja opozicijska stranka, socialistična PSOE, v parlamentu vložila nezaupnico proti premieru Marianu Rajoyu. Stranka Ciudadanos, sicer zaveznica Ljudske stranke, zahteva predčasne volitve.

Da bi nezaupnica uspela, bi morali socialisti zbrati 176 glasov poslancev 350-članskega parlamenta. Zdaj kaže, da bo za nezaupnico glasovalo 156 poslancev – 84 iz PSOE, 67 iz levičarske stranke Podemos in pet poslancev iz manjših parlamentarnih strank. 



Socialisti PSOE predlagajo, da bi v primeru izglasovane nezaupnice začasno vodenje vlade prevzel generalni sekretar stranke Pedro Sánchez, nato pa bi čim prej sklicali volitve, navaja španski El Mundo. Vodstvo stranke Ciudadanos je medtem sporočilo, da bodo PSOE preprečili prihod na oblast prek instituta nezaupnice.

Mariano Rajoy se je pod pritiskom znašel po včerajšnji sodbi vrhovnega sodišča, ki pravi, da se je v vladajoči konservativni stranki Ljudski stranki (PP) med letoma 1999 in 2005 izvajalo nezakonito financiranje. Glede na sodbo se je PP v razširjeni mreži okoriščala s podkupninami v zameno za dobičkonosna javna naročila ali prirejanje dogodkov.

Pedro Sánchez na današnji tiskovni konferenci FOTO: Gabriel Bouys/AFP
Pedro Sánchez na današnji tiskovni konferenci FOTO: Gabriel Bouys/AFP


V aferi Gürtel je špansko sodišče zaradi korupcije, poneverb in pranja denarja obsodilo 29 od skupaj 37 obtoženih. Med obsojenimi sta poleg poslovneža Francisca Corree (obsojen na 51 let in 11 mesecev zapora) tudi nekdanji vodilni kandidat PP Pablo Crespo (obsojen na 37 let) in nekdanji tajnik Ljudske stranke Luis Barcenas, ki je bil zaradi pranja denarja in davčne utaje obsojen na 33 let zapora in vračilo 44 milijonov evrov. Stranko je sodišče obsodilo na denarno kazen 245.000 evrov. PP je že napovedala pritožbo.



Španski premier je prepričan, da je edini motiv stranke PSOE za vložitev nezaupnice želja po oblasti. Glasovanje o nezaupnici je slabo za Španijo in njene državljane, je po navedbah časopisa El Mundo danes komentiral Rajoy.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine