Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prvi pretres v ekipi Ursule von der Leyen

Pravni odbor evropskega parlamenta ugotovil navzkrižje interesov pri komisarskih kandidatih iz Madžarske in Romunije.
Ursuli von der Leyen kar nekaj komisarskih kandidatov povzroča težave. FOTO: Frederick Florin/AFP
Ursuli von der Leyen kar nekaj komisarskih kandidatov povzroča težave. FOTO: Frederick Florin/AFP
26. 9. 2019 | 14:17
26. 9. 2019 | 15:45
2:48
Bruselj – V postopkih za potrditev članov komisarske ekipe Ursule von der Leyen so nastali prvi resnejši zapleti, saj dva kandidata, Romunka Rovana Plumb (transport) in Madžar László Trócsányi (širitev), nista prestala preizkušnje v odboru evropskega parlamenta za pravne zadeve.

Člani odbora so po obravnavi v obeh primerih sklenili, da obstaja konflikt interesov, in se glede tega obrnili na evropsko komisijo s pričakovanjem rešitve. Socialistka Plumbova in Madžar Trócsányi iz EPP že od predstavitve kandidatov veljata za najšibkejša člena v predlagani komisarski ekipi.

Glede Trócsányija so se pojavljala tudi politična vprašanja, saj je bil kot minister za pravosodje eden od ključnih akterjev kočljive pravosodne reforme na Madžarskem. Zato se je postavljalo vprašanje, kako bi politik s takšnim pedigrejem lahko verodostojno zahteval od balkanskih kandidatk krepitev pravne države.
 

Fidesz: Lov na čarovnice


Poleg tega je bil tarča očitkov, češ da je pravno podjetje Trócsányi & Nagy, v katerem je prej deloval, še dobivalo številna vladna naročila. Evropski poslanec madžarskega Fidesza József Szájer je dogajanje v odboru označil za lov na čarovnice. Njegov argument je, da komisarski kandidat že tako ni več imel povezav s podjetjem, ki ga je ustanovil.

Romunski socialistki Plumbovi doma očitajo korupcijo in povezave z obsojenim vplivnim politikom Liviem Dragneo. Poleg tega ni navedla posojila, vrednega 800.000 evrov.  

Kakšna bo usoda obeh kandidatov, še ni znano. Prav tako ni izključeno, da bi Madžar, denimo, zgolj zamenjal resor. Glede Romunije se v bruseljskih govoricah že pojavlja novo ime: stalna predstavnica Romunije pri EU Luminiţa Teodora Odobescu.
 

Kaj bo naredil Viktor Orbán?


Dokler se položaj ne bo razčistil, ne bosta opravljeni zaslišanji kandidatov v pristojnih parlamentarnih odborih. Zaslišanja se bodo sicer začela v ponedeljek in bodo trajala do torka, 8. oktobra. Slovenski kandidat za komisarja za krizno upravljanje Janez Lenarčič bo na vrsti v torek, 2. oktobra, med 18.30 in 21.30.

Glede Madžara in Romunke je sicer videti, kot da je njuna usoda v rokah predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen. Pričakovati je, da bo Budimpešti in Bukarešti namignila, naj predlagata nova kandidata.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine