Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prva sprememba oblasti po 30 letih

Polovica prebivalstva ne pozna življenja brez Mila Đukanovića, tretjina privržencev pa ne verjame, da je življenje brez njega sploh mogoče.
Zunanjepolitična usmeritev Črne gore se pod vlado <strong>Zdravka Krivokapića</strong> ne bo spremenila. Foto: Savo Prelevic/Afp
Zunanjepolitična usmeritev Črne gore se pod vlado <strong>Zdravka Krivokapića</strong> ne bo spremenila. Foto: Savo Prelevic/Afp
4. 12. 2020 | 20:52
4. 12. 2020 | 21:17
4:00
Črnogorski parlament je po maratonskem zasedanju spravil pod streho novo vlado. Premieru Zdravku Krivokapiću, ki je kot glavne vladne ukrepe izpostavil delo, red in odgovornost, ne bodo metali polen pod noge le socialisti predsednika države Mila Đukanovića. Nestabilna vlada ustreza tudi voditeljem Demokratske fronte.

Zunanjepolitična usmeritev Črne gore se tudi z novo vlado ne bo spremenila. Pod pritiskom ZDA in Nata so voditelji Demokratske fronte (DF) Andrija Mandić, Milan Knežević in Nebojša Medojević, ki so hrbtenica vladajoče koalicije, ostali brez želenih ministrskih stolčkov. Zdravko Krivokapić je popustil Washingtonu in Bruslju tudi z imenovanjem vodje koalicije Črno na belem Dritana Abazovića za podpredsednika vlade, ki bo koordiniral delo varnostnih služb. Pogoj Zahoda za njegovo podporo spremembi oblasti je bil, da vodje prosrbske in proruske DF ne smejo imeti dostopa do občutljivih varnostnih podatkov.


Nestrpnost do narodnih manjšin


Pri odnosih z balkanskimi sosedami je pričakovati otoplitev odnosov Črne gore s Srbijo. Združitve prosrbske in proevropske opozicije proti vladavini Demokratske stranke socialistov (DPS) Mila Đukanovića ne bi bilo brez podpore Srbske pravoslavne cerkve (SPC) in pokojnega črnogorskega metropolita Amfilohija. Pomemben delež je prispeval tudi Beograd na čelu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

image_alt
Ministrska ekipa po meri Srbske pravoslavne cerkve


Glede na to, da v novi ministrski ekipi ni predstavnikov manjšin, bi se lahko čez noč poslabšali odnosi Črne gore z BiH, Albanijo, Kosovom in Severno Makedonijo. Čeprav je Krivokapić poudaril, da Črna gora ne bo razveljavila priznanja neodvisnosti Kosova, privrženci DF niso skrivali nestrpnosti do Bošnjakov in Albancev. Ne gre le za zamero, ker so tri desetletja več kot tvorno sodelovali na oblasti z Đukanovićevimi socialisti. V skupščinski razpravi je Fatmir Đeka iz albanske koalicije Soglasno poudaril, da ne morejo podpreti premiera, ki odkrito podpira SPC. Spomnil je na številne žalitve manjšin, zlasti Albancev. Bošnjaki so bili tarča izgrednikov, ki so razbijali steklo na verskih in kulturnih objektih in nanje pisali sporočila »Turki« in »Nova Srebrenica«.


Korupcijske afere brez epiloga


Negotovi sta tudi usodi napovedanih reform ter boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji. Zanesljive so le spremembe zakona o svobodi veroizpovedi, glede na to, da je večina v ministrski ekipi blizu SPC, poseganje v njeno premoženje pa je prispevalo tudi k volilnemu uspehu DF. Da bo boj s korupcijo na veliki preizkušnji, priča Abazovićevo razkritje, da so ga poskušali podkupiti z 21 milijoni evrov. Poleg korupcije bo trd oreh tudi organizirani kriminal, ker vlada nima nadzora nad posebnim tožilstvom. Glavnemu tožilcu Milivoju Katniću so pripisali zasluge za to, da so številne afere ostale brez epiloga. Abazović je napovedal, da bo zamenjal vodilni kader v policiji in varnostnih agencijah, če ne bo kooperativen, tožilstvo pa je brez pravosodne reforme nedotakljivo.

image_alt
Dogovor o novi oblasti je bil spočet v cerkvi


Nova vlada se bo soočila tudi z dejstvom, da polovica črnogorskega prebivalstva ne pozna življenja brez Đukanovića in tretjina, ki je glasovala zanj in njegove socialiste, ne verjame, da je življenje brez njega sploh mogoče. Čeprav Črnogorci niso niti na polovici poti do večje svobode, pravičnosti in enakosti, ti cilji niso popolna utopija. Posledice totalitarne družbe bi lahko poskusila odpraviti tudi politična manjšina.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine