Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ruska policija prijela več kot tistoč protestnikov

Aleksej Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok.
Policisti na moskovskih ulicah. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Policisti na moskovskih ulicah. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
STA
23. 1. 2021 | 09:08
23. 1. 2021 | 16:11
2:52
Na protestih za izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je danes policija v več deset mestih v Rusiji prijela že več kot tisoč ljudi. Novinarji in aktivisti poročajo, da policija marsikje nasilno razganja protestnike.

Po podatkih nevladne organizacije OVD Info, ki spremlja aretacije na opozicijskih protestih, je policija doslej prijela 1090 ljudi. Največ, okrog 300 je bilo aretiranih v Moskvi, medtem ko naj bi policija v Sankt Peterburgu prijela 162 ljudi.

Francoska tiskovna agencija AFP dodaja, da policisti v Moskvi nasilno razganjajo zbrane s pomočjo gumijevk. O tem pričajo tudi na družbenih omrežjih objavljeni posnetki. Prihaja tudi do spopadov med protestniki in policisti. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da policisti prijete trpajo v policijska vozila. Dostop do spleta naj bi bil ponekod prekinjen.

Protesti so se začeli na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Habarovsk in Čita. Več tisoč ljudi se je kasneje zbralo tudi v Moskvi, kjer je policija med drugim prijela tudi tesno sodelavko Navalnega Ljubov Sobol. Da je med prijetimi, je na Instagramu sporočila tudi njegova soproga Julija.

Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele. FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Moskovski župan Sergej Sobjanin je napovedane proteste obsodil kot nesprejemljive sredi epidemije novega koronavirusa. Soproga Navalnega, Julija, je kljub temu prek Instagrama že napovedala, da se jih bo udeležila. Okoli 2000 protestnikov se je zbralo tudi v Sankt Peterburgu, kjer so prav tako aretirali več deset ljudi.

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in že pred njimi okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. Policija pa je napovedala, da bo proteste zatrla.

Rusko tožilstvo je posvarilo državljane pred udeležbo na protestih v času pandemije covida-19, ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor pa je družbena omrežja, kot sta Tiktok in Vkontakte, opozoril, naj ne spodbujajo mladoletnikov k udeležbi na shodih.

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine