Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Protestniki: »Nehajte nas moriti!«

Konec tedna so protestniki v Riu de Janeiru znova spomnili na nedopustnost policijskega nasilja.
»Nehajte nas moriti« je bil osrednji slogan nedeljskega zborovanja v Riu de Janeiru. FOTO: Pilar Olivares/Reuters
»Nehajte nas moriti« je bil osrednji slogan nedeljskega zborovanja v Riu de Janeiru. FOTO: Pilar Olivares/Reuters
Ka. M.
23. 9. 2019 | 09:30
23. 9. 2019 | 09:56
2:02
Deklica Ágatha Vitória Sales Félix je bila, kot opozarjajo aktivisti in nasprotniki aktualnih brazilskih oblasti, letos peta otroška žrtev nasilja organov pregona v najrevnejših četrtih Ria de Janeira.

Odkar je vodenje Brazilije januarja prevzel kandidat skrajne desnice Jair Bolsonaro, je zaslediti vse več vesti o nasilju organov pregona v favelah, najrevnejših četrtih Ria de Janeira. Bolsonarov tesni zaveznik, guverner Ria de Janeira Wilson Witzel je namreč tako kot brazilski predsednik prepričan, da je na nasilje kriminalnih združb v favelah ključno odgovoriti – z nasiljem. Da je žrtev organov pregona v zadnjem obdobju vse več, ne pričajo le zgodbe prebivalcev favel, temveč tudi statistike. Pod streli policije je v prvih sedmih mesecih umrlo več kot tisoč ljudi, kar je, kot navaja časopis Guardian, največ v zadnjih dveh desetletjih.
 

Dovolj je (otroških) smrti

 
Osemletna Ágatha je izgubila življenje ta petek v eni od največjih favel Ria de Janeira (Alemão), preminula pa je zaradi ran, ki ji jih je zadal strel v hrbet. Kot je navedbe dekličine družine popisal BBC Mundo, je bil strel prvotno namenjen fantu na motorju, ki ni sledil policijskim navodilom in ni ustavil, in ne članom kriminalne združbe, kot so po dogodku zatrdili policisti.

Žrtve nasilja organov pregona so v Braziliji najrevnejše, navadno temnopolte osebe. FOTO: Carl De Souza/AFP
Žrtve nasilja organov pregona so v Braziliji najrevnejše, navadno temnopolte osebe. FOTO: Carl De Souza/AFP


Smrt deklice je bila povod za proteste, ki so se zvrstili ta konec tedna. Včeraj so udeleženci shoda na nedopustnost tovrstnega nasilja oblasti opozorili z rumenimi baloni in napisom: »Nehajte nas moriti.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine