Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Proces proti Donaldu Trumpu se zapleta

Demokratski senatorji in pet republikanskih so glasovali za povabilo pričam.
Nekdanji predsednik Donald Trump med spornim govorom 6. januarja. Foto Jim Bourg/Reuters
Nekdanji predsednik Donald Trump med spornim govorom 6. januarja. Foto Jim Bourg/Reuters
13. 2. 2021 | 17:05
13. 2. 2021 | 21:06
4:20
»To ni v skladu s predpisanim postopkom!« je v procesu proti nekdanjemu republikanskemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, obtoženem hujskanja k vstaji 6. januarja, njegov zagovornik Michael van der Veen protestiral proti povabilu prič. Demokratskim senatorjem pa se je pri glasovanju za nova zaslišanja pred glasovanjem o Trumpovi krivdi ali nedolžnosti vendarle pridružilo pet republikanskih.

Ameriški senat se je zavzel za povabilo pričam.  Foto U.s. Senate Tv U.s. Senate Tv Via Reuters
Ameriški senat se je zavzel za povabilo pričam.  Foto U.s. Senate Tv U.s. Senate Tv Via Reuters


Proces, katerega konec se je prej nakazoval že za danes, se lahko s tem zavleče, a demokrate zelo zanima republikanska predstavnica iz zvezne države Washington Jaime Herrera Beutler, ki je poročala o vročem telefonskem pogovoru med Trumpom in voditeljem republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevinom McCarthyjem med vdorom predsednikovih privržencev v kongres, v katerem so predstavniki ljudstva potrjevali elektorsko zmago demokrata Joeja Bidna. Predsednik naj bi, na varnem v Beli hiši, demonstrantom pripisal večjo jezo zaradi izgubljenih volitev od svojih strankarskih prijateljev, McCarthy pa je bil sam v nevarnosti, da pobesnela drhal pride do njega.  »S kom f..k mislite, da govorite?« naj bi se razburil v telefonskem pogovoru.

Washingtonski nemiri so pretresli Ameriko. Foto Roberto Schmidt/Afp
Washingtonski nemiri so pretresli Ameriko. Foto Roberto Schmidt/Afp


Pred tem je bil v središču razprav Trumpov govor, na katerem je ponovil prepričanje o ukradenih volitvah, in njegovi zagovorniki so zatrjevali, da gre za ustavno zajamčeno pravico do svobode govora vseh Američanov in še posebej politika, ki ni več na oblasti. Proces so videli kot krivično in neustavno dejanje politične maščevalnosti,  šokantno zlorabo ustave in politično motiviran lov na čarovnice. Poudarjali so, da je Trump pozival k mirnim in patriotskim protestom, demokrati pa so z video posnetki Trumpovega govora in divjanja njegovih privržencev dokazovali njegovo odgovornost za dogajanja.

Glavni demokratski tožilec Jamie Raskin zahteva priče. Foto Pool/Reuters
Glavni demokratski tožilec Jamie Raskin zahteva priče. Foto Pool/Reuters


Demokrati verjamejo, da lahko predstavijo še veliko več dokazov proti nekdanjemu predsedniku. V zadnjem trenutku pa je za priče glasoval tudi tesni Trumpov zaveznik Lindsey Graham, senator iz Južne Karoline, kar nakazuje, da bodo novi položaj poskusili izkoristiti tudi na nasprotni strani. Graham in nekateri drugi konservativci so se že prej pritoževali zaradi ustavne tožbe pred končanjem preiskave o vdoru v kongres in zatrjevali, da predsednik ne more biti odgovoren za postavljanje bomb in druga dejanja pred njegovim govorom. Spraševali so se tudi o vlogi demokratske predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi pri katastrofalno slabem zavarovanju kongresa na dan, ko so v prestolnici pričakovali jezne množice.

Na koncu so se demokrati in republikanci dogovorili, da vendarle ne bodo klicali prič, ampak bodo stališče predstavnice Herrera Beutler zapisali med dokaze in proces se je lahko nadaljeval s pričakovano skorajšnjo oprostitvijo ali obtožbo.
Po tem, kar boste sklenili, boste zapisani v zgodovini, je senatorje k obsodbi Trumpa pozval glavni demokratski tožilec Jamie Raskin. »Morda ne bo pravično, a nihče od nas ne more pobegniti temu.« Politik, ki je nedavno zaradi samomora izgubil sina, je spomnil na svoje druge otroke, ki so zdaj v strahu, kadar se odpravi v kongres, opozoril je na policiste, ki so se med vdorom bali za svoja življenja, na vse, ki so bili na usodni dan v kongresu.

Nemiri v prestolnici Washington 27. avgusta lani. Foto Jose Luis Magana/Afp
Nemiri v prestolnici Washington 27. avgusta lani. Foto Jose Luis Magana/Afp


​Niste slišali niti stavka, ki bi dokazoval hujskanje nekdanjega predsednika k vstaji, je nasprotoval zagovornik Michael van der Veen. Spomnil je na zelo stroge pogoje za takšno obsodbo, Trump pa po njegovem prepričanju ni zagovarjal nasilja ne na dan vdora v kongres niti v tednih pred tem. »Zbor šestega januarja je bil mišljen kot popolnoma miren.« Tako kot nekateri republikanski senatorji je za vdor obtožil skrajne desne in leve skupine, s katerimi nima nič skupnega politik, ki ga hočejo »preklicati«, skupaj z njim pa naj bi poskušali preklicati vse ameriško od ustanovnih očetov do oboroženih sil. S tem je ponovno spomnil na demokratsko odobravanje poletnih nemirov, ki so prinesli številne žrtve in veliko materialno škodo. V nekem trenutku so tako ogrožali Belo hišo, da se je moral Trump z družino zateči v bunker.



 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine