Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pozitivno mnenje za cepivo Moderne pri otrocih od 6. do 11. leta v EU

Po pogojnem dovoljenju za promet v Avstraliji cepivu Moderne še priporočilo EMA za pridobitev dovoljenja v EU. Odločitev v rokah Evropske komisije.
Spikevax je dobil pozitivno mneje za cepljenje proti covidu pri otrocih od 6. do 11. leta. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Spikevax je dobil pozitivno mneje za cepljenje proti covidu pri otrocih od 6. do 11. leta. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
P. M.
24. 2. 2022 | 19:05
24. 2. 2022 | 20:19
4:03

Biotehnološko podjetje Moderna sporoča, da je odbor za zdravila za uporabo v humani medicini pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) izdal pozitivno mnenje o uporabi njihovega cepiva za zaščito proti covidu-19 Spikevax pri otrocih od 6. do 11. leta. Odbor je s tem priporočil dopolnitev pogojnega dovoljenja za promet (CMA), tako da bo vključevalo dva 50-mikrogramska odmerka omenjenega cepiva za otroke. Končno odločitev o izdaji CMA za uporabo Moderninega cepiva pri otrocih mora potrditi še Evropska komisija.


»Odločitev o uporabi našega cepiva proti covidu-19 za zaščito otrok med 6. in 11. letom v Evropi predstavlja pomemben mejnik ter potrjuje učinkovitost in varnost našega cepiva v tej izjemno pomembni populaciji,« je ob tej priložnosti poudaril Stéphane Bancel, izvršni direktor podjetja Moderna, in se zahvalil odboru za temeljit pregled vloge, zaradi česar zdaj z veseljem pričakujejo nadaljnjo odločitev Evropske komisije o izdaji pogojnega dovoljenja za promet.

V klinični študiji sodelovalo skoraj pet tisoč otrok

Moderna je odboru predložila podatke druge in tretje faze klinične študije, v katero je bilo vključenih 4.753 otrok med 6. in 11. letom iz ZDA in Kanade, ki so v razmaku 28 dni prejeli dva 50-mikrogramska odmerka cepiva za zaščito proti covidu-19.

Cepivo Modferne tudi kot poživiteni odmerek za odrasle. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Cepivo Modferne tudi kot poživiteni odmerek za odrasle. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

V študiji so raziskovali varnost in učinkovitost cepiva, rezultati pa so pokazali, da je cepljenje pri otrocih od 6. do 11. leta spodbudilo močan imunski odziv v mesecu dni po prejemu drugega odmerka, ki je bil podoben imunskemu odzivu pri mladih odraslih med 18. in 25. letom. Ustrezna raven protiteles se je oblikovala pri 99,3 odstotka sodelujočih otrok v klinični študiji, cepivo pa so otroci na splošno dobro prenašali. Večina neželenih učinkov je bila blagih, in sicer utrujenost, glavobol, vročina in bolečina na mestu cepljenja.

Novosti tudi pri poživitvenem odmerku Moderne za odrasle

EMA je prav tako priporočila, da se za uporabo cepiva Spikevax v Evropski uniji posodobi povzetek glavnih značilnosti zdravila. Prva sprememba se nanaša na skrajšanje razmaka med drugim odmerkom osnovnega cepljenja in poživitvenim odmerkom pri odraslih s šest na tri mesece. Druga sprememba pa prinaša možnost, da se cepivo Moderne uporabi za poživitveni odmerek tudi pri tistih, ki so osnovno cepljenje opravili z drugimi cepivi proti covidu-19.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine