Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Požig srbskih izdelkov v središču Prištine

Marko Đurić: Srbski narod je vstal v obrambo svoje pravice za obstoj na Kosovu.
Aleksander Vučić je požig srbskega blaga na grmadi primerjal s požigom židovskih knjig v nacistični Nemčiji. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Aleksander Vučić je požig srbskega blaga na grmadi primerjal s požigom židovskih knjig v nacistični Nemčiji. FOTO: Marko Djurica/Reuters
23. 11. 2018 | 15:20
3:57
Srbi na severu Kosova protestirajo zaradi dviga carin na uvoz iz Srbije in BiH in zaradi današnjih aretacij v Kosovski Mitrovici. Promet na mejnem prehodu Jarinje je bil blokiran. Kfor ni posredoval, srbski predsednik Aleksandar Vučić je sklical sestanke s predstavniki srbske vojske in notranjega ministrstva, v Prištini pa so požigali srbsko blago.

Kosovski Srbi so z več kilometrov dolgo kolono od izhoda iz Kosovske Mitrovice proti mestu Rudare blokirali mejni prehod Jarinje. Zaradi dviga carin in aretacije četverice Srbov so bili mirni protesti tudi na mejnem prehodu Brnjak in več mestih na severu Kosova. Direktor srbskega urada za Kosovo Marko Đurić je poudaril, da je srbski narod vstal v obrambo svoje pravice za obstoj na Kosovu in da se še nikoli večje število ljudi ni uprlo krivici in gospodarskemu progromu ter političnemu terorju.


Beograd računa na pomoč Pekinga


Kosovska policija je današnjo racijo izvedla na podlagi ocene, da obstajajo realne možnosti, da bi na teh lokacijah našli pomembne dokaze o umoru zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. S kosovskega tožilstva so sporočili, da še vedno iščejo namestnika župana Kosovske Mitrovice Milana Radojčića. Poveljstvo Natovih sil na Kosovu (Kfor) ni posredovalo, ker je šlo za policijska operacija, ki je bila povezana z ubojem Ivanovića. Glasnik Kforja Vincenzo Grasso je še povedal, da so varnostne razmere mirne.

V severnem delu Kosovske Mitrovice so se na kriznem sestanku srečali predstavniki štirih srbskih občin na severu Kosova. Na izrednem zasedanju se je sestala tudi srbska vlada. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sklical sestanke s predstavniki srbske vojske in notranjega ministrstva. Vučić in premierka Ana Brnabić sta pozvala kitajskega veleposlanika Lija Mаnčаnga, naj obvesti kitajsko vodstvo, da Srbija še nikoli ni bila v težji situaciji, čeprav vseskozi poziva k ohranitvi miru in stabilnosti.

Po oceni Vučića je vpad specialne enote kosovske policije (Rosu) v severni del Kosovske Mitrovice pokazal, da so Natove sile na Kosovu namerno zavajale javnost in da je jasno po čigavem ukazu in v navezi s kom so lagali predstavniki Kforja. Uvedba carin na srbsko blago je po mnenju Brnabičeve vprašanje za ZN, kjer pričakuje podporo Kitajske. Mаnčаng je zagotovil, da Srbija lahko računa na njih.


V BiH ogroženih 10.000 delovnih mest


Kosovska policija je prijela nekaj oseb, ki so v središču Prištine javno požigali srbsko blago. Tega so požigali tudi v drugih kosovskih mestih, na udaru pa so bili izdelki, na katerih kot uvoznica ni bilo označeno Kosovo. Po odločitvi vlade ni več mogoče uvoziti blaga, ki je označeno z oznakami Kosovo in Metohija, Kosovo Unmik 1244 ali Kosovo*. Na drugi strani v Srbijo ni mogoče uvoziti blaga, ki je označeno z oznako Republika Kosovo. Požig srbskega blaga na grmadi je Vučić primerjal s požigom židovskih knjig v nacistični Nemčiji.

 Podpredsednik zunanjetrgovinske zbornice BiH Vjekoslav Vuković je izjavil, da je zaradi dviga carin na uvoz iz BiH ogroženih 10.000 delovnih mest. Ker BiH vrednostno izvozi na Kosovo desetkrat več blaga kot ga uvozi, protiukrepi ne bi imeli učinka. Petino izvoza ustvari Republika srbska, preostanek pa Federacija BiH. Svet ministrov BiH pričakuje od evropske komisije, da bo prepričala kosovsko vlado, naj ukine diskriminatorna ukrepe.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine