Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po cepljenju več kot 50 prijav resnih neželenih učinkov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Primere smrti po cepljenju še preiskujejo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Primere smrti po cepljenju še preiskujejo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Š. J., M. B., STA
22. 4. 2021 | 06:47
22. 4. 2021 | 19:57
22:10


19.45 Več kot 4000 prijav neželenih učinkov, več kot 50 resnih

Po več kot pol milijona cepljenj proti covidu-19 v Sloveniji so na NIJZ v štirih mesecih našteli več kot 4000 prijav neželenih učinkov, od tega je bilo resnih nekaj več kot 50 prijav. Med 18 prijavami smrti je bila večina starejših oseb s kroničnimi obolenji, ugotavlja NIJZ v poročilu o neželenih učinkih po cepljenju proti covidu-19.

Po podatkih NIJZ je bilo s cepivom proizvajalcev BioNTech in Pfizer od 27. decembra lani do 18. aprila izvedenih približno 357.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je bilo 2424. Obravnavali so štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija, a je po besedah NIJZ v teh primerih povezava s cepljenjem malo verjetna. Poleg tega so prejeli tudi 12 neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, ti primeri pa so še v fazi preiskav.

image_alt
Povezavo dveh smrti s cepljenjem še preiskujejo


14 oseb s kroničnimi obolenji je po cepljenju umrlo. V prvem primeru je na dan cepljenja prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja, ugotovili so srčni infarkt, in naslednji dan je oseba umrla. V drugem primeru je prišlo do nenadne smrti 12 dni po cepljenju pri osebi s predispozicijo zaradi hudega kroničnega obolenja srca.

Ena od umrlih oseb je bila cepljena v času inkubacije zaradi covida in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. V četrtem primeru pa je prišlo do smrti osem dni po cepljenju zaradi srčnega infarkta ob okužbi nejasnega izvora. Komisija pri ministrstvu za zdravje je vse štiri primere obravnavala in zaključila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna. Ostali primeri so še v fazi preiskav.

image_alt
Koristi cepiva AstraZenece večje od redkih stranskih učinkov


S cepivom Moderne pa je bilo od 27. decembra lani do 18. aprila 2021 izvedenih približno 52.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 73. Pri eni starejši osebi je prišlo do smrti. Cepljena je bila v času inkubacije covid in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Primer je še v fazi preiskave. Pri eni starejši osebi je prišlo do smrti. Cepljena je bila v času inkubacije covid in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Primer je še v fazi preiskave.

S cepivom AstraZeneca je bilo od 27. decembra do 18. aprila 2021 izvedenih približno 106.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 1686. Obravnavali so tri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija.

Pri treh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Druga dva primera sta še v fazi preiskav.


17.50 Madžarska sprošča ukrepe

Na Madžarskem ob uspešni kampanji cepljenja proti covidu-19 nadaljujejo sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V soboto se bodo tako lahko znova odprle terase barov in restavracij, je danes napovedala madžarska vlada.
Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je danes sporočil, da bodo v petek na Madžarskem presegli mejnik 3,5 milijona cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, piše na spletni strani madžarske vlade v angleščini. Epidemiološke razmere v državi se umirjajo. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 245, potem ko je še pretekli teden znašala 394, navajajo tuje tiskovne agencije.

17.15 NIJZ svetuje cepivo Johnson & Johnson za polnoletne

Svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je danes odločila, da glede uporabe cepiva Johnson & Johnson sledi zapisom Evropske agencije za zdravila (Ema). Tako je cepivo primerno za starejše od 18 let, je danes sporočila vodja posvetovalne skupine Bojana Beović.

16.30 Samotestiranja dijakov tudi naslednji teden še ne bo

Samotestiranja dijakov na okužbo z novim koronavirusom vsaj v prihodnjem tednu predvidoma še ne bo. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so za STA pojasnili, da bo verifikacija testov za samotestiranje predvidoma zaključena prihodnji teden, izsledke bodo tudi predstavili predvidoma čez teden dni. Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da bodo navodila šolam glede samotestiranja poslali, ko bo opravljena validacija testov. So jih pa v sredo v okrožnici obvestili, da do nadaljnjega oz. do potrjene validacije testov samotestiranja ne bo.

Sprva je bilo predvideno, da se bo samotestiranje dijakov začelo 16. aprila, a je dobava testov zamujala. Nato pa so jih morali še validirati. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je še v ponedeljek dejala, da bi lahko samotestiranje dijakov steklo v petek, a očitno ne bo. Država je teste naročila prek skupnega evropskega javnega naročila, v prvi fazi pa so naročili 300.000 testov. Gre za prostovoljno samotestiranje, za katero je predvideno, da se bo po odločitvi stroke izvajalo v šolah pred začetkom pouka, saj se s tem zagotovi večja verodostojnost rezultatov, je prejšnji teden na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Dijaki naj bi se testirali sami. FOTO: Marko Feist/Delo
Dijaki naj bi se testirali sami. FOTO: Marko Feist/Delo


15.30 Nemčija bo kupila 30 milijonov odmrekov cepiva sputnik V

Med Nemčijo in Rusijo potekajo pogovori o nakupu 30 milijonov odmerkov ruskega cepiva proti novemu koronavirusu sputnik V. Ministrski predsednik zvezne dežele Saška Michael Kretschmer je danes potrdil, da namerava Nemčija cepivo kupiti, ko bo njegovo rabo odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v začetku meseca dejal, da poskuša Nemčija doseči zavezujoč dogovor o količini odmerkov cepiva, ki bi lahko v Nemčijo prispelo po odobritvi. Nemčija je do zdaj svoje nakupe cepiva usklajevala v okviru Evropske unije. Ema trenutno izvaja pregled ruskega cepiva, vendar še ni znano, kdaj bi ga lahko odobrila.

15.10 EU razmišlja o tožbi AstraZenece

EU zaradi težav z dobavo cepiva proti covidu-19 od britansko-švedske farmacevtske družbe AstraZeneca razmišlja o tožbi proti temu podjetju. V Evropski komisiji so danes poudarili, da ni bila sprejeta še nikakršna odločitev o tem, da si vsi prizadevajo za pravočasno zagotovitev cepiv in da preučujejo vse možnosti za to. Da evropska komisija pripravlja pravni postopek proti britansko-švedskemu farmacevtskemu podjetju AstraZeneca zaradi težav z dobavo cepiv od te proizvajalke, je danes prvi poročal spletni portal Politico. V komisiji poudarjajo, da bodo odločitev sprejeli skupaj s članicami. Vse članice sicer domnevno niso naklonjene tožbi proti podjetju. Odločitev naj bi sprejeli do konca tega tedna.

14.40 Zaradi epidemije manj precepljenosti pri drugih boleznih

Epidemija covida-19 je v določeni meri vplivala tudi na cepljenje prebivalstva proti drugim boleznim. Precepljenost proti nekaterim boleznim se je tako zmanjšala med šolskimi otroki in srednješolci, medtem ko jim je izpad cepljenja pri predšolskih otrocih uspelo večinoma že nadoknaditi. Jeseni pa se začenja tudi cepljenje dečkov proti HPV. Med epidemijo so okrnjeni številni zdravstveni programi, tudi preventivni, lani spomladi se za določeno obdobje tudi niso izvajala cepljenja, je na današnji spletni okrogli mizi STAkluba ob svetovnem tednu imunizacije spomnil pediater Denis Baš.

Glede na preliminarne podatke o precepljenosti otrok v šolskem letu 2019/2020 je drugi odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam prejelo okoli 91 odstotkov otrok, kar je manj kot leta prej. Še večji upad zaznavajo pri precepljenosti proti tetanusu v srednji šoli, ki je padlo pod 90 odstotkov, medtem ko je bilo prejšnja leta 96 odstotkov. Proti HPV je precepljenih okoli 60 odstotkov deklic, če ne bi bilo epidemije, bi presegli ta delež, saj je bil v zadnjih letih trend naraščanja precepljenosti, je povedal Baš.

13.22 Občina Zagorje s simbolično pomočjo gostincem

Občina Zagorje je ponudila pomoč svojim gostincem, ki so v teh dneh odprli vrtove in terase. Tistim, ki imajo vrtove in terase na občinskih površinah, ne zaračunava občinske takse za uporabo javnih površin. Kot je povedal župan Matjaž Švagan, bo ta ukrep veljal do jasnejše odločitve, ali bodo lokali lahko ostali odprti ali jih bo treba zaradi morebitnega poslabšanja epidemiološke slike znova zapirati. Zaradi obveznega razmika med mizami lahko gostinci sprejmejo manj gostov, zato je občina tistim, ki imajo prostorske možnosti širitve terase na območju, ki je v občinski lasti (na mestni ploščadi, zagorski tržnici, …) dovolila, da kakšno mizo dodatno postavijo tudi zunaj svojih teras oziroma vrtov. P. M.

image_alt
Lastnikom nepremičnin v tujini dovolj hitri test, preostali PCR


12.12 V gostinstvu in turizmu odločno proti obveznemu testiranju gostov

Gostinci so veseli ponovnega odprtja gostinskih in nastanitvenih obratov. Vendar pa se ne strinjajo s pogojem, da mora imeti gost za obisk notranjosti gostinskih in nastanitvenih obratov negativni test, potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolelosti. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je zato vlado že pozvala, da te diskriminatorne pogoje nemudoma odpravi. »S takšnimi pogoji se ponovno diskriminira panoga gostinstva in turizma. Medtem ko lahko brez kakršnihkoli dokazil obiskujemo galerije, trgovine, športne centre, fitnese, na tisoče jih lahko dela v proizvodnih halah, pa bi morali imeti gostje za vstop v gostinski ali nastanitveni obrat potrdila in negativne teste. To se nam zdi absurdno in povsem nesprejemljiv pogoj, na katerega ne bomo pristali,« je poudaril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.
 
Gostinci opozarjajo, da bi bilo ta pogoj tudi težko nadzirati in izvajati. Obenem dvomijo, da se bodo šli gostje samo zaradi kosila ali večerje predhodno testirati. »Smo za odprtje notranjosti po italijanskem vzoru, z ustrezno razdaljo med mizami, vendar brez kakršnikoli dokazil. Prav tako pa naj se odpiralni čas gostiln podaljša do 22. ure,« še dodaja Cvar. Sekcija je sicer že v začetku tedna opozorila, da so tudi obstoječi pogoji dela na terasah, denimo meter in pol razdalje pri isti mizi, nesmiselni, saj se jih v praksi ne da spoštovati.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


12.02  Portugalska prva uradno posredovala načrt za okrevanje Bruslju

Portugalska je danes evropski komisiji prva uradno posredovala načrt za okrevanje in odpornost, na podlagi katerega bo črpala evropska sredstva za obnovo po pandemiji covida-19. Rok za oddajo je konec meseca, a v Bruslju so glede časovnega vidika prožni in poudarjajo, da je najpomembnejša kakovost načrtov.

9.45 V sredo 745 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v sredo v Sloveniji opravili 4258 PCR-testov in 25.628 hitrih antigenskih testov ter potrdili 745 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 17,5-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 11.394.



Umrlo je enajst bolnikov. V bolnišnicah se je zdravilo 620 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 154 bolnikov.



9.34 Biden dosegel cilj 200 milijonov cepljenj v prvih stotih dneh

Ameriški predsednik Joe Biden je izpolnil eno svojih osrednjih obljub. V prvih stotih dneh na oblasti mu je uspelo razdeliti 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Biden je v sredo sporočil, da je ponosen na člane svoje administracije in državljane, ki so omogočili uresničitev tega cilja. »To je ameriški dosežek, odličen primer enotnosti in odločenosti,« je v sredo sporočil Biden. Demokrat je na položaj predsednika prisegel 20. januarja, konec aprila bo od tega sto dni. Boj proti pandemiji covida-19 je ena njegovih prioritet in tako je ob nastopu položaja predsednika ZDA napovedal, da bo v prvih stotih dneh zagotovil sto milijonov cepljenj proti covidu-19, ker pa je ta cilj dosegel hitreje kot pričakovano, ga je povišal na 200 milijonov odmerkov. Tudi ta cilj je izpolnil pred rokom.

FOTO:Tom Brenner/Reuters
FOTO:Tom Brenner/Reuters


Biden je napovedal začetek novega obdobja v boju proti virusu. Že od ponedeljka so na vrsti za cepljenje vsi Američani, ki so starejši od 16 let. Predsednik je tako pozval ljudi, naj ne odlašajo in se gredo cepit. Vlada je zagotovila, da 90 odstotkov Američanov živi le okoli osem kilometrov stran od cepilnega mesta. Med drugim pri cepljenju sodeluje okoli 40.000 lekarn v državi, mnoge od teh so v drogerijah. Biden je tako pozval, da kdor gre po nakup šampona ali zobne paste, se lahko ob tej priložnosti tudi cepi. Po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v celoti cepljenih že več kot 26 odstotkov Američanov. Več kot polovica odraslih pa je prejelo najmanj en odmerek cepiva, med starejšimi od 65 let je takih 80 odstotkov.

08.59 Cepljenih več kot 387.000 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 387.212 prebivalcev ali 18,4 vseh prebivalcev, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Z drugimi odmerkom cepiva je bilo cepljenih 156.495 prebivalcev ali 7,5 odstotka vseh. Število cepljenih raste v vseh starostnih kategorijah nad 60 let, v zadnjih dneh pa tudi v starostni skupini od 55 do 60 let. Ob cepivu, ki je na voljo, lahko konec tedna pričakujemo, da bo cepljeno več kot 400.000 ljudi, do prvega maja pa približno 460.000 ljudi. J. T. 

8.06 Italija predstavila načrt sproščanja protikoronskih ukrepov

Italijanska vlada je v sredo predstavila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Prve sprostitve ukrepov bodo Italijani dočakali v ponedeljek. Vlada je napovedala tudi covidno potrdilo, ki bi v bližnji prihodnosti omogočilo potovanja znotraj države, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Italijanska vlada je pojasnila, da bo tako imenovano zeleno potrdilo med drugim omogočilo ljudem, ki so cepljeni, da potujejo na območja, kjer obstaja večje tveganje za okužbo, to so oranžna ali rdeča območja. To bo veljalo še za prebolevnike in tiste z negativnim izvidom na koronavirus. Vlada je dodala, da bo v državi priznano tudi evropsko covidno potrdilo, ko bo enkrat sprejeto.

image_alt
Vlada na čelo Zavoda za blagovne rezerve imenovala Tomija Rumpfa


V državi znova uvajajo bela in rumena območja, s katerimi označujejo območja, kjer zaznavajo manj okužb. V rumenih bodo lahko gostinci od ponedeljka stregli na terasah v času kosila in večerje, notranji prostori ostajajo zaprti. Dovoljeno bo tudi odprtje gledališč, kinodvoran in koncertnih prizorišč, omejeno pa bo število obiskovalcev. Od 15. maja se bodo lahko v rumenih območjih odprli bazeni. Večji športni dogodki bodo sprejemali obiskovalce od 1. junija, zunanji dogodki so sicer omejeni na največ tisoč obiskovalcev. V začetku junija se odpirajo tudi telovadnice. Še vedno velja omejitev gibanja ponoči med 22. in 5. uro. V Italiji se epidemija počasi umirja. V sredo so poročali o skoraj 14.000 novih okužbah, umrlo je še 364 ljudi.

7.51 V Indiji največji dnevni porast števila okužb na dnevni ravni

Indija se sooča s strmim porastom števila covidnih bolnikov, v zadnjem dnevu so potrdili 314.835 novih okužb z novim koronavirusom, umrli pa so 2104 bolniki, največ v enem dnevu doslej. Gre za največji dnevni porast števila okužb na svetovni ravni, 297.430 dnevnih okužb so potrdili januarja v ZDA. Po poročanju Reutersa so po podatkih ministrstva za zdravje v Indiji doslej potrdili 15,93 milijonov okužb in 184.657 smrti.

6.49 Od petka dovoljeno prehajanje med regijami, v soboto odprtje teras po vsej državi

Vlada je sinoči odločila, da bo že od petka dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Po novem bo dovoljeno zbiranje do deset ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva, in ne več sto, kot to velja trenutno. Enaka omejitev bo veljala tudi za javne prireditve. Prihodnji teden se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. To pomeni, da bodo znova omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah, priporočen je hibridni model. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi.

image_alt
S petkom dovoljeno prehajanje med regijami


Vrtovi in terase gostinskih lokalov se bodo v soboto pod določenimi pogoji lahko odprli po vsej državi. V treh regijah na rumenem seznamu, in sicer pomurski, goriški in obalno-kraški, bodo medtem lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov, a le pod pogojem, da se bodo potrošniki testirali ali predložili dokazila o prebolelosti covida-19 ali o cepljenju.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


6.28 Svetovalna skupina za cepljenje o uporabi cepiva Johnson & Johnson

Svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19 bo danes obravnavala cepivo Johnson & Johnson po tistem, ko je Evropska agencija za zdravila sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj. Posebne omejitve glede uporabe tega cepiva ni pričakovati. Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je v sredo pojasnila, da bo glede na to, da svetovalna skupina tudi pri cepivu AstraZenece, glede katerega je Ema dala enako mnenje, ni sprejela posebnih omejitev, tako tudi v primeru cepiva Johnson & Johnson.

Poudarila je, da ni predvidenih nobenih posebnih skupin, ki bi se morale cepiti prav s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson. Edina izjema glede starostne omejitve je cepivo Pfizerja in Biontecha, ki je registrirano za starejše od 16 let, medtem ko so preostala cepiva registrirana za starejše od 18 let. Po mnenju Beovićeve je pametno, da nadaljujejo cepljenje v skladu s sprejeto cepilno strategijo, prednostno naj cepijo starostne skupine, ki so opredeljene za možen hud potek covida-19. Če pa bi v posameznem cepilnem centru ostajala cepiva, bi namesto da cepivo stoji, lahko cepili vse tiste, ki si to želijo, je še dodala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine