Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Poslovil se je osrednji akter afere Watergate, ki je odnesla predsednika Nixona

G. Gordon Liddy je v zaporu preživel več kot štiri leta, po njem pa je naredil uspešno radijsko, pisateljsko in filmsko kariero.
Predsednik Richard Nixon je zaradi afere Watergate odstopil. FOTO: Arhiv Dela
Predsednik Richard Nixon je zaradi afere Watergate odstopil. FOTO: Arhiv Dela
31. 3. 2021 | 03:59
31. 3. 2021 | 09:26
1:42
G. Gordon Liddy, ena osrednjih osebnosti afere Watergate ameriškega predsednika Richarda Nixona, je pri devetdesetih letih umrl v Virginiji. Sin Thomas javnosti ni sporočil vzroka smrti, ampak samo, da ni bil kriv covid-19.

Nekdanji agent zveznega preiskovalnega urada FBI in vojaški veteran je veljal za enega organizatorjev vloma v pisarno Demokratskega nacionalnega komiteja v washintonskem poslopju Watergate junija 1972, ki je dve leti kasneje odnesel tedanjega republikanskega predsednika. Sam je zaradi politične zarote, vloma in nezakonitega snemanja v zaporu preživel več kot štiri leta, od tega več kot sto dni v samici, kasneje pa je vendarle izjavil, da bi to za svojega predsednika naredil še enkrat.

Po končanju kazni je deloval kot konservativni radijski komentator FOTO: David S. Holloway/AFP
Po končanju kazni je deloval kot konservativni radijski komentator FOTO: David S. Holloway/AFP


Po odsluženi kazni je deloval kot konservativni radijski komentator, ki je med drugim razglabljal o tem, da bi moral Nixon uničiti obremenilne posnetke pogovorov s svojimi sodelavci. Nastopal je v televizijskih nadaljevankah, med njimi v kultni Miami Vice, postal zasebni detektiv in pisal uspešnice. Ves čas pa je slovel po kontroverznih izjavah, med njimi, da je treba agente FBI streljati v glavo, saj nosijo neprebojne jopiče. Bil je tudi ponosen na to, da v aferi Watergate ni izdajal drugih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine