Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Polomija na vrhu EU: kadrovski poker se nadaljuje jutri

Odločati so hoteli o predlogu, da bi Timmermans postal šef evropske komisije. Zaradi velikih nesoglasij glede kadrovskih rešitev so vrh po več kot 18 urah pogajanj prekinili.
Nemška kanclerka Angela Merkel je bila znotraj EPP bolj ali manj osamljena. Je v ozadju le pogajalska strategija? Foto: Francois Lenoir/Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je bila znotraj EPP bolj ali manj osamljena. Je v ozadju le pogajalska strategija? Foto: Francois Lenoir/Reuters
30. 6. 2019 | 16:35
1. 7. 2019 | 14:13
13:23
Bruselj – Bitka za vodilne kadre v EU je trajala celo noč in do poldneva. Preboja ni bilo. Voditelji držav članic so razpravljali, koga bi predlagali za položaj predsednika evropske komisije in za druge položaje. Različni pogovori voditeljev se bodo nadaljevali danes, vrh se nadaljuje jutri, razplet je nepredvidljiv.

13.30 »Dajemo podobo Evrope, ki ni resna,« je opozoril francoski predsednik Emmanuel Macron. Razloge za neuspeh kadrovskega vrha med drugim vidi v notranjih delitvah v EPP in tudi v zemljepisnim delitvam. Od predsednika evropskega sveta Tuska pričakuje, da bo pripravil celovit predlog za rešitev kadrovskih vprašanj.


13.01 »Veliko koncev moramo spraviti skupaj,« je po prekinitvi vrha povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Pričakuje, da bodo prišli do rešitve, preden bo evropski parlament izbral svojega predsednika (predvidoma v sredo). Opozorila je, da se je na vrhu postavljalo vprašanje, ali bi pri glasovanju lahko preglasovali katero od velikih članic (denimo Italijo). Takšen razplet bi najbrž obremenil odnose med državami v okviru evropskega sveta. Sicer na vrhu niso glasovali o nobeni od možnosti, nobena od njih po njenih besedah ne bi imela zadostne večine.

12.23 Vrh EU je po več kot 18 urah pogajanj prekinjen, nadaljuje se jutri ob 11. uri.



11.04 Proti Timmermansu kot prihodnjem predsedniku evropske komisije je močna koalicija držav. Ob štirih višegrajkah so se kot države, ki bi bile lahko proti njemu, omenjale Italija, Hrvaška, Latvija, Irska, Romunija. Kako bi se odločile proti glasovanju, še ni znano.  Za izglasovanje kandidature je potrebnih 72 odstotkov držav članic (21), ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva EU.

10.02 Prva bolj resna ugibanja o rešitvi, ki naj bi bila na mizi voditeljev.



9.55 Vrh EU še traja in traja. Signalov, da je na obzorju preboj, še ni. Kronisti obujajo spomin na prelomni vrh o reševanju Grčiji, ki se je 13. julija 2015 po celonočni drami končal okoli po 9.  ure zjutraj. A takrat je bil na koncu vsaj dogovor. Tokrat je precejšnja negotovost, ali bo Timmermans šel skozi kot kandidat za predsednika evropske komisije.

08.45 Med številnimi, ki se v govoricah omenjajo kot kandidat za položaj predsednika evropskega sveta je hrvaški premier Andrej Plenković. Tak scenarij sicer ni videti kot verjeten.

08.15 Začel se je delovni zajtrk voditeljev. Predsednik evropskega sveta Tusk je dal na mizo predlog kadrovske rešitve, po kateri bi predsednik evropske  komisije postal socialist Frans Timmermans. Vodenje evropskega parlamenta bi prevzel konservativec Manfred Weber. Eno od kočljivih vprašanj je, katera skupine bi dobila položaj predsednika evropskega sveta. Zanj tekmujejo liberalci in EPP.



06.16 Po zadnjih informacijah se bo evropski svet sestal ob 7. uri. Zasedanje je bilo prekinjeno ob 23. uri, nato so potekala pogajanja voditeljev na različnih ravneh. Po optimističnih razlagah bi bil lahko dosežen dogovor o kadrih. Tusk se je ločeno pogovoril tudi z voditelji iz EPP, ki so nasprotovali Timmermansu.

06.00 Čez 15 minut naj bi se spet sestal evropski svet v polni sestavi, vseh 28 voditeljev držav članic. Najbrž bo odločeno, kako naprej.  

05.20 Predsednik evropskega sveta Tusk je začel že drugi krog dvostranskih pogovorov z voditelji članic. Kadrovski vrh EU se bo očitno res razvlekel vse do zajtrka. To bi utegnilo biti znamenje, da ni več daleč rešitev. Po neuradnih informacijah so se sicer spet vrnili h »kupčiji« iz Osake, po kateri bi predsednik evropske komisije postal Frans Timmermans.

04.24 Med dolgotrajnim čakanjem na razplet izrednega vrha EU o kadrih novinarke in novinarji izkoristijo kakšno priložnost za počitek. 



04.09 Dvostranski pogovori Tuska z voditelji članic doslej še niso pripeljali do preboja. Belega dima še ni in najbrž ga pred zoro ne moremo pričakovati. Vztrajanje pri dolgih pogovorih je lahko znamenje, da bo na koncu le sprejet kadrovski sveženj.   

01.27 Vrh EU je še vedno prekinjen in nobenih znamenj preboja ni. Dvostranskih pogovorov voditeljev s Tuskom še trajajo. Napovedi o maratonskih pogovorih o vodilnih kadrih se uresničujejo.



00.53 Zanimivo je, da se je bolgarski premier Bojko Borisov, ki prihaja  iz EPP, okoli polnoči srečal z vodilnim kandidatom socialistov Timmermansom. Takoj so se pojavila ugibanja, da je Timmermans še vedno v igri za predsednika evropske komisije.

23.30 Po poldrugi uri je predsednik evropskega sveta Tusk prekinil vrh in začel dvostranska posvetovanja. Ko bodo končana, se bo vrh nadaljeval. Sicer se že ugiba, da bo sklican še en vrh, predvidoma 15. julija.

22.23 Da bomo ponoči ali zjutraj res videli bel dim in imeli na mizi ime za prihodnjega predsednika evropske komisije, bi bila optimistična napoved. Ker v EPP še vztrajajo pri svojem kandidatu Manfredu Webru, nimajo pa večine zanj ne v evropskem svetu ne v parlamentu, so pogajanja v slepi ulici. Vztrajajo pa tudi pri sistemu vodilnih kandidatov, kar ne dopušča širjenja nabora kandidatov. Verjetno bo evropska politika potrebovala kakšno čarobno paličico.    

21.50 Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani je napovedal, da bodo poslanci na zasedanju v sredo ne glede na razplet vrha izbrali svojega novega predsednika.

21.25 Vrh EU se je začel s skoraj 3,5-urno zamudo. 



21.07 »Suši diplomaciji grozi, da bo spodletela,« Spiegel citira izjavo neimenovanega diplomata in namiguje na neuspeh kupčije Angele Merkel in Emmanuel Macron z roba vrha G20 v japonski Osaki, po kateri bi socialdemokrat Timmermans prevzel vodenje evropske komisije. 

20.55 Vrh EU se še uradno sploh ni začel, saj potekajo številna vzporedna posvetovanja voditeljev. V EPP številno kažejo veliko nasprotovanje »načrtu iz Osake«. Kot je povedal irski premier Leo Varadkar, ki prihaja iz njihovih vrst, »velika večina predsednikov vlad iz vrst EPP ne misli, da bi se morali odpovedati predsedstvu (evropske komisije) tako lahko in brez bitke.«

19.21 Začetek vrha so spet preložili, tokrat na 19.45. Potekajo ločena posvetovanja med voditelji.

18.57 Hrvaški premier Andrej Plenković je pojasnil, da predlog za Timmermansa na čelu evropske komisije nima podpore v EPP. Tekmecem iz tabora socialistov in liberalcev, da vodijo tirade proti Webru, ki da so bile popolnoma neargumentirane, denimo glede njegovega pomanjkanja izkušenj. Cilje tega je, da bi preprečili izbor nekoga iz EPP na čelu evropske komisije. V EPP kot zmagovalci volitev zahtevajo položaj zase in njihov kandidat je Weber, je sporočil Plenković.  

18.52 Po drugih razlagah virov je z vidika EPP še »vse odprto«. Na mizi je več rešitev, vsaka od njih je problematična za nekatere članice in ni gotovo, da bo katera od njih danes uspešna. Sicer so v EPP pripravljeni na kompromis, ki bi ohranil sistem vodilnih kandidatov, demokratizacijo EU in močan evropski parlament.

18.34 Položaj je zapleten in vrh, ki bi se moral začeti ob 18.uri, je prestavljen za eno uro. Kanclerka Angela Merkel se je ločeno srečala z voditelji višegrajskih držav (V4), ki nasprotujejo Fransu Timmermansu. Kot prvi podpredsednik evropske komisije je glasno opozarjal Madžarsko in Poljsko, naj ne spodkopavata temeljnih načel EU. Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron se je srečal z V4.

18.09  Imenovanju Timmermansa poleg višegrajske četverice po neuradnih informacijah nasprotuje tudi Italija. Skupaj sicer nimajo dovolj glasov, da bi preprečili njegovo izvolitev.

»Kdor je zmagal na volitvah, ima prvi pravico do izbire,« je dejal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Yves Herman/Reuters
»Kdor je zmagal na volitvah, ima prvi pravico do izbire,« je dejal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Foto: Yves Herman/Reuters


18.02 »Kdor je zmagal na volitvah, ima prvi pravico do izbire,« je glede bitke za njegovega naslednika povedal predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Tako je vsaj posredno podprl vodilnega kandidata EPP Manfreda Webra. Timmermans je sicer kot prvi podpredsednik evropske komisije Junckerjev namestnik. Med drugim je bil pristojen za delovanje pravne države. Ukvarjal se je tudi slovensko-hrvaško arbitražno zgodbo. Juncker je ob začetku vrha pohvalil njegove sposobnosti in ga razglasil kot eno od oseb, ki bodo danes obravnavane za prevzem funkcije.
 
17.48 EPP bi v zameno za odpoved predsedniškemu položaju v prihodnji evropski komisiji imela več komisarjev in vplivnejše. V popoldanskih urah še ni bilo gotovo, ali bo razplet res takšen. Četudi je bilo v zadnjih dneh v krogih EPP slišati kar nekaj tarnanja, naj bi bila kadrovska kupčija, kakršna je na mizi, za njih sprejemljiva.

17.42 Nemška kanclerka Angela Merkel je bila v napovedih razvoja dogodkov in izbire prihodnjega predsednika evropske komisije previdna. »Pogovori ne bodo lahki,« je povedala ob prihodu na vrh. Tusk po imel po njenem mnenju težko nalogo. Sicer bi po njenem mnenju morali preprečiti spor med  evropskim svetom in evropskim parlamentom. Obe največji skupini v njem, EPP in socialisti vztrajajo pri sistemu vodilnih kandidatov. »Trajalo bo nekaj časa,« je dejala o vrhu, ki bo potekal ob delovni večerji voditeljev.  

Frans Timmermans je bil doslej prvi podpredsednik evropske komisije. Foto: Frederick Florin/AFP
Frans Timmermans je bil doslej prvi podpredsednik evropske komisije. Foto: Frederick Florin/AFP


17.16 Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da naj bi o nasledniku Maria Draghija na položaju predsednika ECB odločili pozneje. Premier Šarec je ocenil, da je v ozadju tega želja, da funkcije ne bi politizirali. Macron sicer pričakuje, da bosta na položaje, ki so v igri,  imenovana dva moška in dve ženski. Kot je predvideno v predlogu »iz Osake«, naj bi vodenje evropskega sveta prevzel liberalec (belgijski premier Charles Michel?), položaj visokega predstavnika za zunanjo politiko pa kandidat iz EPP. Za vodenje evropskega parlamenta je v igri Manfred Weber, ki prav tako prihaja iz EPP.   

17.09 »To za moje pojme ni slab predlog«, je ponujeno kadrovsko rešitev ocenil slovenski premier Marjan Šarec. Izrazil je upanje, da bo na vrhu dosežen dogovor. Glede Timmermansa je povedal, da je »gotovo dober kandidat«. Opozoril pa je, da bomo videli, kako bodo potekali pogovori in ali ima že kdo kakšne druge predloge. Šarec upa, da ne bo blokade pri odločanju.

Marjan Šarec je izrazil je upanje, da bo na vrhu dosežen dogovor. Glede Timmermansa pa je povedal, da je »gotovo dober kandidat«. Foto: Yves Herman/Reuters
Marjan Šarec je izrazil je upanje, da bo na vrhu dosežen dogovor. Glede Timmermansa pa je povedal, da je »gotovo dober kandidat«. Foto: Yves Herman/Reuters


17.00 Za Madžarsko je imenovanje Timmermansa povsem nesprejemljivo. Glasnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je tvitnil, da želi George Soros z njim na ključni položaj postaviti svojega človeka, ki bo zasledoval njegove interese ...


 
16.40 Voditelji držav članic so že začeli prihajati na vrh. Po neuradnih informacijah je Tusk voditeljem političnih skupin v evropskem parlamentu posredno napovedal, da bo za predsednika evropske komisije predlagal nizozemskega socialdemokrata Fransa Timmermansa. Nasprotuje mu višegrajska četverica.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine