Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Politika končno gladi spor, sodišča ne

Srečala sta se predsednik generalitata Pere Aragonès in premier Pedro Sánchez.
Pere Aragonès in Pedro Sánchez sta se pogovarjala v palači Moncloa. Foto Sergio Perez/Reuters
Pere Aragonès in Pedro Sánchez sta se pogovarjala v palači Moncloa. Foto Sergio Perez/Reuters
29. 6. 2021 | 20:28
29. 6. 2021 | 20:52
1:40
Katalonsko vprašanje kliče po političnih rešitvah, in vendar se ga lotevajo zlasti na sodiščih. Tudi včeraj, še preden sta se popoldne v Madridu sestala predsednik generalitata Pere Aragonès in premier Pedro Sánchez, je špansko računsko sodišče vznemirilo z zahtevo za izplačilo vrtoglavih milijonov evrov: zaradi sporne promocije neodvisnosti, ki si jo je okrog 40 nekdanjih oblastnikov in uradnikov v Barceloni privoščilo med letoma 2011 in 2017.

image_alt
Razglasitev neodvisnosti še ne pomeni samostojne države


Nekdanji predsednik Artur Mas in njegov gospodarski minister Andreu Mas-Colell naj bi izplačala 2,8 milijona evrov, nekdanja predsednik Carles Puigdemont in podpredsednik Oriol Junqueras 1,98 milijona, nekdanji generalni sekretar diplocata Albert Royo kar 3,6 milijona evrov ...

image_alt
Katalonsko vprašanje lahko reši politika, a odpravljajo ga sodišča


Neredki v Kataloniji so v odločitvi računskega sodišča prepoznali namero, da bi vpletene v osamosvojitveni proces docela uničili. Politično rešitev tudi zanje je nekaj ur pozneje na (rednem) sestanku s Sánchezom, ki je pred kratkim pomilostil devet katalonskih voditeljev in aktivistov, poskušal najti Aragonès. V prestolnico je prišel s pozivom, da je treba »narediti konec represiji«, ustaviti sodišča in se sporazumeti o datumu začetka pogajanj. Dogovorila sta se za september.     

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine