Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pogajanja o brexitu so se znašla na robu propada

Nepopustljivost EU lahko na koncu privede do dodatnega zaostrovanja britanskih stališč.
Boris Johnson in Angela Merkel med njunim srečanjem v Berlinu avgusta letos. Foto:Afp
Boris Johnson in Angela Merkel med njunim srečanjem v Berlinu avgusta letos. Foto:Afp
8. 10. 2019 | 19:12
3:20
Teden dni zatem, ko je britanska vlada predstavila svoj alternativni predlog rešitve vprašanja irske meje, si je vse težje predstavljati, kako bi lahko ta postal osnova za dogovor, s katerimi bi preprečili kaotični britanski izstop iz Unije.

Nasprotno, očitno je, da niti britanska niti evropska stan nista pripravljeni popustiti pri svojih stališčih glede tega, ali bi morala Severna Irska tudi po brexitu še naprej ostati del evropske carinske unije. Medtem ko v EU27 mislijo, da je to edini možen način, kako se lahko prepreči nastanek fizične meje na Irskem otoku, britanska vlada vztraja, da mora Severna Irska zapustiti carinsko unijo skupaj z ostalimi deli Združenega kraljestva. To kot pogoj za podporo kakršnemu koli dogovoru z EU zahtevajo tudi severnoirski unionisti.



Vsebina današnjega telefonskega pogovora med Angelo Merkel in Borisom Johnsonom, ki je pricurljala v javnost, je razkorak med britanskim in evropskim razmišljanjem v celoti potrdila. Nemška kanclerka naj bi povedala britanskemu premieru, da Združeno kraljestvo ne bo moglo iz EU izstopiti na urejen način, če ne pristane na to, da Severna Irska za vselej ostane del evropske carine unije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel in drugi evropski voditelji vsaj za zdaj niso pripravljeni popustiti zahtevam Borisa Johnsona. Foto: Afp
Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel in drugi evropski voditelji vsaj za zdaj niso pripravljeni popustiti zahtevam Borisa Johnsona. Foto: Afp


Čeprav so nekateri diplomati in evropski pogajalci hitro podvomili v resničnost povzetka telefonskega pogovora, izjave, ki so jih v Londonu pripisali kanclerki, niso bile bistveno drugačne od izjav irskega premiera Lea Varadkarja, ki je že večkrat nakazal, da njegova država ni pripravljena pristati na nobeno alternativo spornemu irskemu varovalu oziroma na noben dogovor, ki bi uvedel carinski nadzor med severom in jugom irskega otoka.


Tvegana strategija


Varadkar in evropski voditelji po prepričanju analitikov verjamejo, da lahko v pogajanjih iztržijo bistveno več od tistega, kar jim je Boris Johnson ponudil v svojem alternativnem predlogu dogovora, zlasti če bo britanski premier v prihodnjih tednih prisiljen zaprositi EU za nov odlog brexita, kot to od njega zahteva britanski parlament. Evropsko stran več kot očitno zanima, kako bi se v tem primeru razpletle morebitne predčasne parlamentarne volitve na Otoku, na katerih bi moral Johnson zagovarjati svoje dosedanje odločitve, vključno z novim odlogom, za katerega vse skozi obljublja, da ga ne bo.

Ni odveč poudariti, da gre za tvegano strategijo, ki se lahko EU vrne kot bumerang. Obstaja namreč nevarnost, da bo nov odlog brexita še dodatno radikaliziral politično razpravo na Otoku in Johnsona ter njegovo konservativno stranko prisilil v to, da zaostri svoja stališča, denimo s predvolilno obljubo o takojšnem izstopu iz EU, brez vnovičnih pogajanj. Na to možnost opozarjajo tudi viri v britanski vladi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine