Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po parlamentarnih volitvah v Gruziji protesti opozicije

Neuradni rezultati kažejo na prepričljivo zmago vladajoče stranke; gruzijske sanje oligarha Bidzine Ivanišvilija.
V nedeljo so se, v protestu proti rezultatom volitev, na ulice podali podporniki opozicije. FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters
V nedeljo so se, v protestu proti rezultatom volitev, na ulice podali podporniki opozicije. FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters
STA
1. 11. 2020 | 16:00
4. 11. 2020 | 06:47
3:05
V Gruziji, kjer so v soboto potekale parlamentarne volitve, neuradni delni izidi kažejo na zmago vladajoče stranke Gruzijske sanje oligarha Bidzine Ivanišvilija. Opozicija izid volitev zavrača, opozarja na prirejanje volilnih izidov in napoveduje množične proteste, poročajo tuje tiskovne agencije.

Stranka Gruzijske sanje je po skoraj 95 odstotkih preštetih glasov prejela 48,1 odstotka glasov, največja opozicijska stranka Združenje narodnega gibanja pa 26,9 odstotka, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila državna volilna komisija.

Toda opozicijski voditelj, izgnani nekdanji predsednik Mihail Sakašvili trdi, da vladajoča stranka Gruzijske sanje »množično ponareja volilne rezultate,« zato je svoje podpornike pozval k množičnim protestom.

Volitve je zmagala vladajoča stranka Gruzijske sanje, ki jo vodi Bidzina Ivanišvili. FOTO: David Mdzinarishvili/Reuters
Volitve je zmagala vladajoča stranka Gruzijske sanje, ki jo vodi Bidzina Ivanišvili. FOTO: David Mdzinarishvili/Reuters
Volitve so spremljali mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Parlamentarne skupščine Nata. V skupni izjavi so danes sporočili, da so bile med volitvami na splošno spoštovane temeljne svoboščine, vendar pa so bile volitve daleč od tega, da bi potekale brez napak. Opozorili so na vsesplošne očitke o pritiskih na volivce in zabrisani meji med vladajočo stranko in državo. Zaradi vsega tega je načeto zaupanje javnosti v nekatere vidike volilnega procesa, so opozorili.

Vodja vladajoče stranke, milijarder in nekdanji premier Bidzina Ivanišvili je danes sporočil, da je njegova stranka »že tretjič zapored zmagala na volitvah.« »Gruzijci so izbrali odlično ekipo,« je poudaril.
 

Združevanje opozicije


Pred volitvami je bilo pravo presenečenje, da je uspelo doseči enotnost Sakašvilijevemu Združenju narodnega gibanja (UNM) in drugim manjšim opozicijskim strankam, da bi tako lažje premagale vladajočo stranko Gruzijske sanje, ki je na oblasti od leta 2012. Stekli so tudi že pogovori o oblikovanje koalicije v primeru izvolitve.

Bivši predsednik je sicer zbežal iz Gruzije po koncu svojega drugega mandata leta 2013, saj se je bal aretacije, potem ko mu je tožilstvo očitalo zlorabo položaja. Trenutno živi v Ukrajini.

Kljub visokemu številu okužb s koronavirusom je bila volilna udeležba več kot 56-odstotna, medtem ko je bila na parlamentarnih volitvah leta 2016 51-odstotna.

Glasovanje na volitvah sicer odloča o 120 od 150 poslanskih mestih v gruzijskem parlamentu. Končna sestava parlamenta bo zaradi zapletenih volilnih pravil verjetno znana šele konec novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine