Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po nesreči čolna rešili okoli 145 migrantov, več kot sto jih še pogrešajo

Reševalci so po četrtkovem brodolomu v morju blizu libijske obale doslej našli 62 trupel, ki pa jih je v morju še vedno veliko.
Rešeni migranti na obali Tripolija. FOTO: Ismail Zitouny/Reuters
Rešeni migranti na obali Tripolija. FOTO: Ismail Zitouny/Reuters
Be. B.
26. 7. 2019 | 16:38
26. 7. 2019 | 21:43
2:43
Pred obalo Libije po brodolomu čolna od četrtka še vedno pogrešajo več kot sto migrantov, ki so najverjetneje utonili, je potrdil Visoki komisariat ZN za begunce (UNCHR). Po podatkih Zdravnikov brez meja (MSF) je pogrešanih 250 ljudi, navaja AFP.


 
Kot je tvitnila libijska izpostava Mednarodne organizacije za migracije (IOM), so rešili okoli 145 ljudi, na krovu naj bi bilo namreč okoli 300 ljudi, po oceni tistih migrantov, ki so jih rešili, pa je bilo na krovu celo okoli 400 ljudi. Med rešenimi je največ migrantov iz Etiopije, drugi pa so Palestinci in Sudanci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libijski reševalci so doslej našli 62 trupel, ki pa jih je v morju še vedno veliko, je povedal predstavnik libijskih reševalcev. Na obalo še vedno naplavlja nova trupla, zato ni mogoče povedati, koliko je vseh smrtnih žrtev, ki so se utopile, navaja STA.

Vodja UNHCR Filippo Grandi je na twitterju zapisal, da je to ena najhujših tragedij v Sredozemskem morju letos. Pozval je o obnovi reševanj migrantov na morju, končanju pridržanj migrantov v Libiji ter povečanju varnih poti iz Libije. Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je nesrečo označila kot grozljiv opomin na tveganja, s katerimi se soočajo tisti, ki se odpravijo na nevarno pot v Evropo.

Do potopitve je prišlo ob obali mesta Khoms, približno 100 kilometrov od Tripolija, je dejala tiskovna predstavnica Mednarodne organizacije za migracije v Libiji Safa Msehli. »Lesena ladja se je potopila nekje pet navtičnih milj od obale,« so pričali preživeli migranti. Nekaj izmed njih so že prepeljali nazaj v Tripoli, kjer so jih želeli namestiti v centru za pridržanje, vendar jih tam niso sprejeli, je tvitnila libijska IOM. »84 priseljencev ni bilo sprejetih v center za pridržanje Tadžura in so sinoči ostali na točki izkrcanja v Tripoliju. Zdaj jih postopoma spuščajo v mesto.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine