Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pisemske bombe: Osumljencu grozi 58 let zapora

Policija je v povezavi s sumljivimi pošiljkami aretirala 56-letnega Cesarja Sayoca, ki ima zgodovino kriminalnih dejanj.
Na pošti v Manhattnu v New Yorku so odkrili novi sumljivi pošiljki. FOTO: AP
Na pošti v Manhattnu v New Yorku so odkrili novi sumljivi pošiljki. FOTO: AP
L. Z., Ma. F.
26. 10. 2018 | 08:07
26. 10. 2018 | 22:17
3:48
Policija je danes odkrila še dva sumljiva paketa, ki sta bila naslovljena na senatorja Coryja Bookerja in nekdanjega direktorja ameriške nacionalne obveščevalne službe Jamesa Clapperja, poroča CNN. Agenti zveznega preiskovalnega urada ZDA (FBI) so tako odkrili že enajst sumljivih paketov.



»Vsi, ki so bili javno kritični do ameriškega predsednika, morajo biti posebno pozorni. V tem primeru gre nedvomno za domači terorizem,« je za CNN povedal James Clapper in dodal, da to ne bo utišalo kritikov ameriške administracije.
 

Osumljenca bremeni pet kaznivih dejanj


Zvezni organi so v povezavi s pošiljkami na območju Miamija aretirali eno osebo, poroča Reuters, ki je objavil tudi ime osumljanca. Gre za 56-letnega Cesarja Sayoca, ki ima zgodovino kaznivih dejanj. Med drugim naj bi v preteklosti že grozil z bombo. Obtožnica ga bremeni petih kaznivih dejanj, med drugim tudi sestavljanja eksplozivnih naprav in grožnje nekdanjim predsednikom, zaradi česar mu grozi do 58 let zapora. Sayoc bo pred sodnika stopil v ponedeljek.

Preiskovalci so na pošiljki namenjeni kongresnici demokratov v Kaliforniji Maxine Waters odkrili prsni odtis Cesarja Sayoca.

Osumljenec Cesar Sayoc FOTO: AFP
Osumljenec Cesar Sayoc FOTO: AFP


Ameriški predsednik Donald Trump je na tviterju danes zapisal, da novice o sumljivih paketih ovirajo potek kongresnih volitev. Republikanske volivce je pozval, naj gredo voliti.



V četrtek zvečer so agenti FBI preiskali pošto v bližini Miamija v ameriški zvezni državi Florida. Še vedno ugotavljajo, kdo je demokratom in kritikom Donalda Trumpa poslal deset pisemskih bomb.



FBI je objavila fotografijo paketa, s čimer poziva javnost k pomoči pri iskanju odgovornih za pošiljanje sumljivih pošiljk. FOTO: AP
FBI je objavila fotografijo paketa, s čimer poziva javnost k pomoči pri iskanju odgovornih za pošiljanje sumljivih pošiljk. FOTO: AP


Ministrica za domovinsko varnost ZDA Kirstjen Nielsen je o preiskavi spregovorila za Fox News. »Nekatere pošiljke so poslali iz pošte na Floridi. Prepričana sem, da bomo storilca prijeli,« je dejala.

Na poštu v Manhattnu v New Yorku so odkrili novi sumljivi pošiljki. FOTO: Reuters
Na poštu v Manhattnu v New Yorku so odkrili novi sumljivi pošiljki. FOTO: Reuters


Nobena izmed desetih pošiljk sicer ni eksplodirala, zato strokovnjaki menijo, da je šlo za ustrahovanje. Vseeno so okrepili lov na storilca.

Newyorški policijski komisar Jim O'Neill je na novinarski konferenci dejal, da preiskovalci spremljajo odzive javnosti in »s tem vsako uro odkrijejo nove stvari«.

Pisemske bombe so prejela številna znana imena, med drugim Barrack Obama, Hillary Clinton, Robert de Niro, Obamov minister za pravosodje in ameriški državni tožilec Eric Holder, ki je odprl uradno preiskavo o uhajanju zaupnih informacij s področja nacionalne varnosti ZDA v medije, bivši predsednik Centralne obveščevalne agencije (CIA) John Brennan. Pošiljko je prvi prejel donator demokratske stranke George Soros. Dve pisemski bombi sta bili naslovljeni tudi na Joeja Bidna, nekdanjega podpredsednika ZDA.

Vsem je skupno, da ne podpirajo zdajšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine