Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pilot zasilno pristal zaradi udara strele (VIDEO)

Pilot sicer ni povedal, ali je strela udarila neposredno v letalo. 37 od 78 potnikov in članov posadke je preživelo, nekateri so hudo ranjeni.
Medtem so že prišli do obeh črnih skrinjic letala. FOTO: Afp
Medtem so že prišli do obeh črnih skrinjic letala. FOTO: Afp
6. 5. 2019 | 07:39
6. 5. 2019 | 21:26
5:06
Število smrtnih žrtev nedeljske nesreče ruskega potniškega letala suhoj superjet 100 SSJ100 družbe Aeroflot na moskovskem letališču Šeremetjevo je naraslo na 41. Preživelo je 37 od 78 potnikov in članov posadke, ki so se na najprometnejšem letališču ruske prestolnice povzpeli na krov letala, namenjenega v Murmansk na sever Rusije.

Pilot letala Denis Jevdokimov je, kot piše agencija AFP, ki se sklicuje na ruske medije, danes izjavil, da je bila odločitev za zasilni pristanek posledica udara strele. Medijem sicer ni natančneje opisal, ali je strela udarila neposredno v letalo. Novejša letala so sicer zgrajena, da prenesejo udarec strele, zato še ni znano, kako se je takšna tragedija lahko zgodila. 

Da bi z letala v težavah gorivo odvrgli nad Moskvo, bi bilo prenevarno. FOTO: Reuters
Da bi z letala v težavah gorivo odvrgli nad Moskvo, bi bilo prenevarno. FOTO: Reuters


Letalo suhoj superjet 100 je včeraj kmalu po vzletu okoli 17.50 po lokalnem času z moskovskega letališča Šeremetjevo zaprosilo za vrnitev, po zasilnem pristanku na istem letališču – ta je uspel šele v drugem poskusu, okoli trideset minut po vzletu – pa so letalo zajeli uničujoči plameni.

Medtem so na ruskem ministrstvu za izredne razmere objavili, da modela letala suhoj superjet 100 ne nameravajo prizemljiti.



Požar, ki je včeraj najprej zajel motorje, se je po poročanju ruske agencije Interfax silovito razmahnil v trenutkih po trdem zasilnem pristanku. Pri tem se je menda odprl rezervoar z gorivom. Po poročanju agencije je sicer požar že kmalu po vzletu z moskovskega letališča Šeremetjevo opazil potnik, posadka pa je nato javila, da se je letalo znašlo v težavah.

Nekateri ruski mediji so možnost, da bi lahko letalo zadela strela, omenili kmalu po nesreči. Včeraj so namreč nad Moskvo divjale nevihte. Omenjeni pilot Jevdokimov sicer medijem ni povedal, ali je strela udarila neposredno v letalo.



»Uspelo nam je vzpostaviti radijsko komunikacijo na frekvenci za izredne razmere, a le za kratek čas, s prekinitvami. Povedati je bilo mogoče le nekaj besed,« je pilot še izjavil časniku Komsomolska pravda.

Tudi več drugih preživelih potnikov verjame, da je bila nesreča posledica nevihte, dodaja AFP. Eden med njimi je zasilni pristanek nesrečnega letala opisal kot »poskakovanje kobilice«, drugi je izkušnjo opisal z besedami, da bi skoraj umrl od strahu.

Kot dodaja Interfax, ki se sklicuje na anonimni vir, je bil rezervoar letala ob pristanku poln. Da bi z letala v težavah gorivo odvrgli nad Moskvo, bi bilo prenevarno.



Enajst izmed rešenih potnikov je ranjenih, hospitaliziranih je pet, sicer pa je po podatkih moskovskega ministrstva za zdravstvo večina rešenih utrpela bodisi poškodbe zaradi opeklin bodisi poškodbe dihal zaradi plinov. Kot poroča ruska tiskovna agencija Sputnik, so eno izmed rešenih potnic morali priključiti na napravo za dihanje. Med umrlimi so menda tudi dva otroka in stevardesa, sicer edina žrtev v petčlanski posadki letala.

Reševalci so za agencijo Tass potrdili, da so z letala že prenesli posmrtne ostanke vseh žrtev, večino med njimi pa poslali v identifikacijo. Guverner Murmanska Andrej Čibis je na družbenem omrežju facebook zapisal, da je 26 žrtev iz njihove regije. 

Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih. FOTO: Reuters
Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih. FOTO: Reuters


Kot dodaja agencija, je tiskovni predstavnik Ruskega preiskovalnega sveta objavil, da v zvezi s tragedijo že poteka preiskovanje možnega kršenja varnostnih pravil. Tudi ruska Zvezna služba za nadzor prometa je sprožila preiskavo družbe Aeroflot. V tej so, kot poročajo mediji, objavili, da je bila posadka letala prisiljena v zasilni pristanek zaradi »tehničnih težav«, a za zdaj ni znano, zaradi kakšnih. Medtem so že prišli do obeh črnih skrinjic letala.



Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih. Ruski predsednik Vladimir Putin in premier Dmitrij Medvedjev sta že zahtevala preiskavo in zaukazala ustanovitev posebne komisije. Svojcem umrlih sta izrekla sožalje in jim zagotovila vso možno podporo. Medtem so danes nekaj po šesti uri zjutraj po lokalnem času na letališču Šeremetjevo, ki so ga po tragediji približno za eno uro zaprli, vzpostavili tudi lete proti Murmansku.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine