Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pentagon: V Sloveniji vse manj politične volje za pomoč Ukrajini

Strogo zaupni dokumenti Slovenijo kažejo kot državo z vojaškimi sposobnostmi za pomoč ukrajinski vojski, toda z vse manj politične volje.
 21-letni Jack Teixeira je ameriške vojaške skrivnosti predstavil na spletnem portalu discord. FOTO: Stefani Reynolds/AFP
 21-letni Jack Teixeira je ameriške vojaške skrivnosti predstavil na spletnem portalu discord. FOTO: Stefani Reynolds/AFP
17. 4. 2023 | 21:51
18. 4. 2023 | 09:12
3:15

V ameriškem obrambnem ministrstvu so ocenili, da se v Sloveniji zmanjšuje politična volja za vojaško pomoč Ukrajini. Pentagonska curljanja 21-letnega častnika narodne garde ameriške zvezne države Massachusetts Jacka Teixeira ne razkrivajo le vojaških in političnih skrivnosti ZDA, ampak tudi njihove ocene zaveznic.

»Do 2. marca so evropske države nadaljevale doniranje smrtonosne pomoči Ukrajini,« piše v uvodu dokumenta z naslovom Evropa: Odgovor na rusko-ukrajinski konflikt. »Nekatere so iskale alternativne poti za podporo ukrajinskim oboroženim silam (UAF), kot je urjenje, medtem ko Ukrajincem zaloge orožja pojemajo. Nekatere zaveznice, med njimi Združeno kraljestvo in Francija, hočejo uriti ukrajinske pilote in razmišljajo o pošiljanju vojaških letal poleg tankov. Države Evropske unije si še naprej prizadevajo za urjenje 30.000 ukrajinskih vojakov v prihodnjih dveh letih kot del njihove misije vojaške pomoči Ukrajini.«

Poljske in Natove vojaške vaje. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Poljske in Natove vojaške vaje. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Temu uvodu na dokumentu, ki ga je objavila revija Newsweek, sledi graf s stališči 38 držav po abecednem redu od Albanije do Turčije o zagotavljanju ali obljubi urjenja ukrajinske vojske in smrtonosne pomoči, obljubi o zagotavljanju vojaške pomoči in na koncu politične volje za zagotovitev vojaške pomoči v prihodnosti. Slovenija je skupaj z Bolgarijo navedena kot država z zmožnostjo zagotovitve vojaške pomoči Ukrajini, a z zmanjševanjem politične volje za to.

Po ameriških ocenah imata celo Srbija in Hrvaška politično voljo za nadaljevanje vojaške pomoči napadeni državi, prav tako Belgija, Danska, Luksemburg, Latvija, Portugalska, Romunija in Slovaška, ki jih dokument navaja kot države z zmanjšanimi vojaškimi zmožnostmi za pomoč v prihodnosti. Politično voljo brez vojaških zmožnosti imajo Litva, Islandija in Estonija.

Ukrajinski vojski naj bi kmalu zmanjkalo orožja za zračno obrambo. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
Ukrajinski vojski naj bi kmalu zmanjkalo orožja za zračno obrambo. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP

Bosna in Hercegovina, Ciper, Madžarska in Irska so po ameriških ocenah vojaško zmožne za prihodnjo pomoč, nimajo pa politične volje za to, Avstrija, Švica in Malta pa ne enega ne drugega. Bolgarija, ki je skupaj s Slovenijo med državami z dovolj vojaškimi zmožnostmi za pomoč, a z zmanjševanjem politične volje, je v tekstu pod grafom navedena kot pripravljena, da podari svojo floto vojaških letal mig-29 fulcrum Ukrajini, kar je izrazila 23. februarja. S tem bi sami ostali brez letal za nadzor nad zračnim prostorom do dobave ameriških letal F-16, kar naj bi zahtevalo še najmanj leto dni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine