Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Edward Snowden računalniških igric pred sodiščem

Kako je lahko 21-letnik prišel do najbolj kritičnih dokumentov o ukrajinski vojni?
Skica Jacka Douglasa Teixeire, ki je po aretaciji stopil pred zveznega sodnika v Bostonu. Foto Margaret Small/Reuters
Skica Jacka Douglasa Teixeire, ki je po aretaciji stopil pred zveznega sodnika v Bostonu. Foto Margaret Small/Reuters
14. 4. 2023 | 18:24
14. 4. 2023 | 21:38
6:06

V nadaljevanju preberite:

Ameriški in drugi starši se znova sprašujejo, kaj dela za računalnikom njihova mladina, potem ko je 21-letni član narodne garde iz Massachusettsa prijateljem iz svoje skupine za igranje igric razkril strogo zaupne vojaške dokumente. Če bo obsojen, Jacka Teixeiro čaka do petnajst let zapora, politično in ideološko vse bolj razdeljene ZDA pa se sprašujejo, kako so tako pomembni pentagonski dokumenti prišli v mladeničeve roke.

»Rad te imam!« je Jacka Teixeiro, ki so ga obtožili nezakonitega odvzemanja ter objavljanja zaupnih informacij in vojaških skrivnosti, na zveznem sodišču v Bostonu pozdravil oče in 21-letnik mu je vrnil zagotovilo ljubezni.

Druga družina je bila zanj očitno zaprta skupina za igranje računalniških igric na spletnem portalu Discord, ki ji je od oktobra razkrival strogo zaupne dokumente o frontah v Ukrajini, vojnem in političnem razpoloženju v napadalnem Kremlju ter položaju v državah, kot so Južna Koreja, Izrael in Egipt. Najhujše curljanje strogo zaupnih ameriških dokumentov po razkritjih Edwarda Snowdna nakazuje obsežno ameriško vohunjenje tako za nasprotniki kot prijatelji. Republikanski kongresniki so zahtevali pojasnila za odmevno obveščevalno zaušnico Pentagona in Bele hiše.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine