Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Peking je lani postal mesto z največ dolarskimi milijarderji na svetu

Pred tem je bilo sedem let zapored največ milijarderjev v New Yorku.
Peking je lani postal mesto z največ dolarskimi milijarderji na svetu. Foto Sopa Images/reuters
Peking je lani postal mesto z največ dolarskimi milijarderji na svetu. Foto Sopa Images/reuters
J.B.P.
8. 4. 2021 | 12:15
8. 4. 2021 | 12:22
2:00
Najnovejše Forbesovo letno poročilo o svetovnem bogastvu in bogataših je prineslo preobrat v korist kitajske prestolnice: Peking je namreč prvič postal mesto z največ milijarderji na svetu. Po najnovejših podatkih jih je tam zdaj sto, kar je eden več kot v New Yorku, ki je na vrhu lestvice mest z največ milijarderji kraljeval zadnjih sedem let, poroča BBC

Po navedbah iz Forbesovega poročila je Pekingu prevlado prineslo hitro kitajsko okrevanje po pandemiji koronavirusa, pa tudi hiter vzpon tamkajšnjih tehnoloških podjetij in rast vrednosti delnic na borzah. Predvsem spletni tehnološki velikani so zelo zrasli prav v času pandemije. Toda kar polovica kitajskih novih milijarderjev je svoje premoženje vendarle ustvarila s proizvodno dejavnostjo, tako kot na primer Kate Wang, katere podjetja proizvajajo elektronske cigarete. Tako je v lanskem letu samo Peking dobil triintrideset novih dolarskih milijarderjev, vsa Kitajska pa dvesto deset. V vsej Kitajski je daj skupno 698 superbogatašev z več kot milijardo ameriških dolarjev premoženja, v ZDA pa 742.

Najbogatejši Pekinžan je trenutno ustanovitelj TikToka in ByteDanecea Zhang Jiming. Foto Shannon Stappleton/Reuters
Najbogatejši Pekinžan je trenutno ustanovitelj TikToka in ByteDanecea Zhang Jiming. Foto Shannon Stappleton/Reuters


Najbogatejši Pekinžan je bil v lanskem letu ustanovitelj TikToka in BiteDancea Zhang Jiming, ki ima 35,6 milijarde dolarjev neto premoženja oziroma dvakrat toliko kot leto prej. Najbogatejši prebivalec New Yorka ima skoraj dvakrat toliko: nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg se namreč ponaša z 59 milijardami dolarjev premoženja. Tudi v seštevku neto premoženja svojih milijarderjev je New York še vedno pred Pekingom, razlika znaša osemdeset milijard dolarjev. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine