Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Peking je dobil še drugo mednarodno letališče Daxing

Stavba v obliki morske zvezde je največje letališko poslopje na svetu.
Končevanje gradnje letališča Daxing junija letos. FOTO: Str/AFP
Končevanje gradnje letališča Daxing junija letos. FOTO: Str/AFP
J.B.P.
25. 9. 2019 | 12:04
25. 9. 2019 | 13:38
3:29
Vrsta presežnikov spremlja novo pekinško letališče Daxing, ki ga je danes, le malo pred proslavami ob 70. obletnici ustanovitve Ljudske republike KItajske, odprl kitajski predsednik Xi Jinping, poroča BBC.

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes odprl novo letališče presežnikov.  FOTO: Staff/ Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping je danes odprl novo letališče presežnikov.  FOTO: Staff/ Reuters


Veliko je 700.000 kvadratnih metrov, letališka stavba v obliki morske zvezde je največja letališka stavba na svetu, tudi samo letališče je največje letališče z enim potniškim terminalom na svetu. Do leta 2025 naj bi postalo tudi letališče z največ potniškega prometa na svetu z več kot sto milijonov potnikov na leto, s čimer bi prehiteli sedanje največje letališče v Atlanti v ZDA. 
 

Razbremenitev obstoječega letališča Peking


Kitajci so se za gradnjo drugega pekinškega letališča odločili zato, da bi se razbremenilo obstoječe letališče, zgrajeno že leta 1958, piše dnevnik China Daily. Zasnovala ga je svetovno znana arhitektka Zaha Hadid, zgradili so ga v petih letih, stalo pa je okrog deset milijard evrov. Letališka stavba ima dve etaži, letališče pa sedem vzletno-pristajalnih stez, od katerih bo eno uporabljalo kitajsko vojaško letalstvo. 

Potniški terminal Peking Daxing bo v kratkem postal največji potniški terminal na svetu. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube
Potniški terminal Peking Daxing bo v kratkem postal največji potniški terminal na svetu. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube


Daxing je tudi tehnološko najsodobnejše letališče na svetu, saj veliko procesov upravlja umetna inteligenca, stavba je energetsko varčna, na njej so sončni paneli, s strehe stavbe pa za potrebe stavbe zbirajo deževnico. 
 

Hitri razvoj letalskega prometa


V samo sedemdesetih letih svojega obstoja je LR Kitajska na področju letalskega prometa dosegla neverjeten razvoj, ob tem piše China Daily. Leta 1949 je namreč v vsej Kitajski bilo le 36 letališč, primernih samo za manjša letala. Prvo, na katerem se je začel razvijati tudi potniški letalski promet, je bilo mednarodno letališče Peking, ki so ga zgradili leta 1958. Imelo je le eno stezo, na uro pa je lahko sprejelo največ 250 potnikov. Zdaj to letališče, čeprav močno razširjeno in s tremi terminali, poka po šivih, saj gre skozenj okrog sto milijonov potnikov na leto in je po številu potnikov drugo največje za ameriško Atlanto.

Letališko zgradbo je zasnovala svetovno znana arhitektka Zaha Hadid. FOTO: Str/AFP
Letališko zgradbo je zasnovala svetovno znana arhitektka Zaha Hadid. FOTO: Str/AFP

 

Kitajska ima že 236 potniških letališč


Zdaj je na KItajskem že 236 potniških letališč, ki jih v zadnjem desetletju gradijo še posebej pospešeno. Vsako leto tako odprejo povprečno sedem novih letališč. Na vseh letališčih skupaj so imeli v letu 2018 1,26 milijarde potnikov. Kar 37 največjih kitajskih letališč ima na leto po več kot deset milijonov potnikov. 

KItajska je v tem času s svojimi letalskimi družbami zgradila tudi močno mrežo letalskih povezav po vsem svetu. Z 844 progami povezujejo 167 mest v 61 državah. Mednarodno združenje za letalstvo predvideva, da bo Kitajska do let 2024 in 2025 postala največji letalski potniški trg na svetu. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine