Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Pakistanski generali in politiki zadržano slavijo povratek talibov v Kabul

Talibi, otroci pakistansko-varnostno obveščevalnih služb, so danes precej bolj samostojni kot pred dvajsetimi leti.
Pakistanski vojaki med preverjanjem dokumentov afganistanskih in pakistanskih državljanov na meji z Afganistanom. Foto: Afp
Pakistanski vojaki med preverjanjem dokumentov afganistanskih in pakistanskih državljanov na meji z Afganistanom. Foto: Afp
23. 8. 2021 | 13:30
23. 8. 2021 | 14:44
6:17

V nadaljevanju preberite:


Pakistan je ob nastanku in vzponu talibov v Afganistanu odigral ključno vlogo. Varnostno-obveščevalna služba ISI (Inter-Services Intelligence), ki je skupaj z Združenimi državami in Savdsko Arabijo oborožila, izurila in politično usmerjala mudžahide v boju s sovjetsko vojsko (1979-1989), se je na vrhuncu afganistanske državljanske vojne v prvi polovici devetdesetih letih odločila, da v celoti prevzame nadzor nad sosednjo državo. To ji je s konsolidacijo nekaterih skrajnih paštunskih milic in verskih voditeljev uspelo z vzpostavitvijo talibov v Kandaharju leta 1994. Ti so imeli le eno nalogo. Čim prej osvojiti Kabul. Uspelo jim je prej kot v dveh letih.

Velik del sveta je ponoven pohod talibov v Kabul, neposredno posledico ameriško-koalicijskega umika iz države, spremljal z veliko zaskrbljenostjo. Tudi v državah, ki jim ameriški umik in, posledično, geostrateški zaton, najbolj ustreza (Kitajska, Rusija), je bilo kljub diplomatski povezavi s talibi in tiho podporo, ki so je bili ti deležni, prisotno ogromno negotovosti – predvsem zaradi strahu pred posledičnim vzponom »domačih« skrajnih islamističnih skupin.

V Pakistanu je bilo drugače. Tamkajšnje politične in – tu bi lahko postavili tudi enačaj – vojaške elite so lahkotno vrnitev paštunske milice, svojih otrok, v Kabul sprejele z »zadržanim navdušenjem«.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine