Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Orkan Maria ni zahteval 64, temveč 2975 smrtnih žrtev

Preiskavo so vodili strokovnjaki z Univerze Georgea Washingtona, ki so do številk prišli s preštevanjem izpisov o smrti med septembrom 2017 in februarjem letos.
Orkan Maria je zahteval 2975 smrtnih žrtev. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
Orkan Maria je zahteval 2975 smrtnih žrtev. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
S. S.
29. 8. 2018 | 07:04
29. 8. 2018 | 09:19
3:01
Zaradi posledic orkana Maria je v Portoriku umrlo 2975 ljudi. To je skoraj 50-krat več od prejšnjih uradnih številk, ki so govorile o 64 smrtnih žrtvah. Neurje je ameriški teritorij prizadelo septembra lani. Guverner Ricardo Rosselló je dobil posodobljene podatke, ki so jih ugotovili v neodvisni raziskavi. »Čeprav gre le za ocene, imajo te strokovno podlago,« je dejal. Na vprašanje, zakaj njegova vlada ni bila sposobna priti do tega števila, pa je odvrnil: »Nisem popoln. Delam napake.«

Neurje je bilo najhujše v 90 letih in oblastem so večkrat očitali, da prikrivajo pravo število žrtev in prave razsežnosti katastrofe. Uradno je do zdaj veljalo, da je umrlo 64 ljudi, in sicer zaradi podrtih stavb ali so se utopili, čeprav so vseskozi poudarjali, da je število precej večje. Nekateri so omenjali tudi 4600 neposrednih in posrednih smrtnih žrtev.

Novo preiskavo so vodili strokovnjaki z Univerze Georgea Washingtona, ki so do podatkov prišli s preštevanjem izpisov o smrti med septembrom 2017 in februarjem letos. Številni so umrli zaradi slabe zdravstvene oskrbe ali pomanjkanja elektrike in vode. Ponavljajoči se izpadi elektrike so močno povečali število smrtnih primerov zaradi seps in diabetesa. V poročilu so še navedli, da je karibski otok dom okoli 3,3 milijona ljudi, a jih je osem odstotkov že zapustilo otok.  

Številni so umrli zaradi slabe zdravstvene oskrbe ali zaradi pomanjkanja elektrike in vode. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
Številni so umrli zaradi slabe zdravstvene oskrbe ali zaradi pomanjkanja elektrike in vode. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP


Portoriko se še zdaleč ni opomogel od uničujoče sile orkana, saj je infrastruktura še vedno nepopravljena. Ameriški kongres prosijo za okoli 130 milijard evrov. Donald Trump je bil zaradi odziva ZDA pod plazom kritik, saj ni kazal prevelike zaskrbljenosti, bolj sta ga lani prizadela neurja v Teksasu in na Floridi.

Orkan Maria so označili za tretji najdražji orkan v ameriški zgodovini od leta 1900, smrtnih žrtev pa je kar trikrat več od najdražjega orkana Katrine leta 2005, ko je umrlo 1833 ljudi. Število žrtev na Trumpa meče novo slabo luč, saj je ob obisku otoka oktobra lani dejal, da bi morale biti oblasti »ponosne«, da število ni tako veliko (takrat so govorili o le 16 smrtnih žrtvah) kot pri pravi katastrofi, kakršna je bila Katrina.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine